NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. janvārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Atkritumi
38
38

Videi kaitīgās baterijas šķiro vien 55% Latvijas iedzīvotāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik.

Vairāk nekā puse Latvijas tirgū esošo bateriju netiek nodotas otrreizējai pārstrādei. Tā vietā tās nonāk sadzīves atkritumu konteineros, poligonā vai dabā, kas rada dažādus piesārņojuma riskus. Viena zemē nomesta pirkstiņbaterija var saindēt pat vienu kubikmetru augsnes. Noārdīšanās rezultātā dabā nonāk baterijās esošās ķīmiskās vielas, piemēram, cinks, kadmijs, dzīvsudrabs u. c., kas caur zemi un gruntsūdeņiem var nokļūt uzturā, tādējādi kaitējot cilvēka organismam.

Valsts vides dienesta (VVD) apkopotie dati liecina, ka 2020. gadā Latvijas tirgū tika realizētas 416 tonnas galvanisko elementu – tā sauktās “pirkstiņbaterijas”, kā arī telefonu un citu ierīču akumulatori. No tiem 2020. gadā atpakaļ tika savākta 191 tonna jeb 46%.

Ja 416 tonnas pārvērstu tikai “pirkstiņbaterijās”, tad tās veidotu 16,6 miljonus jeb 8,45 baterijas uz vienu Latvijas iedzīvotāju.

“Baterijas ir sastopamas neskaitāmi daudzās ikdienā izmantotajās iekārtās, sākot ar rotaļlietām, lukturīšiem, pulksteņiem, beidzot ar telefoniem un datoriem,” atgādina “Latvijas Zaļā punkta” direktors Kaspars Zakulis.

Baterijas šķiro kūtrāk

Aptaujas liecina, ka ar katru gadu sabiedrība Latvijā šķiro vairāk. “Latvijas Zaļā punkta” un SKDS 2022. gada nogalē veiktajā aptaujā secināts, ka 79% Latvijas iedzīvotāju šķiro atkritumus, tomēr baterijas šķiro vien 55%.

Kaut arī bateriju šķirošanas rādītājs pēdējos divos gados ir palielinājies par vairāk nekā 10 procentpunktiem, vēl arvien ļoti daudz šo bīstamo atkritumu nonāk vidē.

“Pēc Valsts vides dienesta rīcībā esošajiem datiem ik gadu bateriju un akumulatoru patēriņš pieaug, par ko liecina tirgū laisto un pārdoto bateriju un akumulatoru apjoms – trīs gadu laikā tas palielinājies par 11%. Līdz ar to pieaug arī minēto preču atkritumu savākšanas kopējais apjoms, taču bateriju un akumulatoru atkritumu savākšanas īpatsvars pret pārdoto jauno preču apmēru saglabājas nemainīgs, pēdējos trijos gados veidojot vidēji nepilnus 47%,” informē Valsts vides dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

“Latvijas Zaļā punkta” aptauja liecina, ka bateriju šķirošanā viszemākā aktivitāte vērojama tieši starp jauniešiem (vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem). Vien 43% atzinuši, ka ikdienā šķiro baterijas.

Nemest atkritumu konteinerā

“Latvijas Zaļais punkts” neiesaka baterijas mest atkritumu konteineros, jo, nonākot atkritumu poligonā, tās ar laiku sāk sadalīties un var nokļūt apkārtējā vidē.

Turklāt, izmetot baterijas tām neatbilstošā šķirošanas konteinerā, tās var radīt arī sprādzienbīstamus apstākļus un apdraudēt veselību cilvēkiem, kuri nodrošina atkritumu šķirošanu.

“Sašķirotās baterijas sūta uz pārstrādes rūpnīcām, kas atrodas ārpus Latvijas. No baterijām atpakaļ tiek iegūts cinks, mangāns, dzelzs u. c. izejvielas, kuras var izmantot jaunu preču un bateriju ražošanā, tādējādi pasargājot dabas bagātības no straujas izsīkšanas. Zemes resursi nav bezgalīgi,” uzsver K. Zakulis.

Ko darīt ar izlietotajām baterijām

Izlietotās baterijas var nodot speciālajos šķirošanas punktos, kas pieejami tirdzniecības vietās, kurās tiek tirgotas jaunas baterijas.

Sadarbībā ar partneriem “Latvijas Zaļais punkts” izvietojis vairāk nekā 350 speciālās bateriju šķirošanas kastes. To atrašanās vietas pieejamas vietnē www.zalais.lv, sadaļā “Šķirošanas vietu karte”.

Baterijas un citus atkritumu veidus var arī nogādāt uz kādu no 70 atkritumu šķirošanas laukumiem Latvijā.

Speciālās bateriju šķirošanas kastes arvien aktīvāk tiek izvietotas arī dažādās publiskās un privātās vietās, piemēram, izglītības iestādēs, birojos, daudzdzīvokļu namos un citviet.

Informāciju par atkritumu šķirošanu un bezmaksas nodošanas punktiem var meklēt Valsts vides dienesta vietnē www.skiroviegli.lv.

Par bateriju šķirošanas iespējām var vaicāt arī savam atkritumu apsaimniekošanas operatoram, kurš izklāstīs par ērtākajām iespējām bateriju un citu atkritumu veidu šķirošanai.

Kampaņa “Tavs toksiskais pirkstiņš?”

Lai vērstu sabiedrības uzmanību videi kaitīgo atkritumu bīstamībai, kā arī veicinātu bateriju šķirošanu, “Latvijas Zaļais punkts” sadarbībā ar kafejnīcu tīklu “Ezītis miglā” un vides apsaimniekošanas uzņēmumu SIA “Eco Baltia vide” ir uzsākuši bateriju šķirošanas kampaņu “Tavs toksiskais pirkstiņš?”.

Kampaņā īpaši plānots uzrunāt jauniešu auditoriju, kuri plaši izmanto dažādas ierīces, kas satur bīstamos atkritumus, taču to šķirošanā iesaistās kūtrāk nekā citi. “Bērni un jaunieši ir mūsu nākotne. Bērni ir tie, kuri pārnāk mājās un vecākiem māca dzirdēto, rāda, kā rīkoties atbildīgi. Tāpēc kopā ar kafejnīcu tīklu “Ezītis miglā” izdomājām šo kampaņu, kas jauniešiem aktualizētu tēmu par neatbilstoši utilizētu bateriju ietekmi uz vidi un cilvēka veselību,” stāsta K. Zakulis.

Lai iesaistošā veidā pievērstu uzmanību riskiem attiecībā uz bateriju šķirošanu, visu kampaņas periodu – no 26. janvāra līdz 18. februārim – 16 kafejnīcās “Ezītis miglā” ikviens interesents varēs nobaudīt ēdienus un dzērienus no speciālās ēdienkartes. Maltīte un dzērieni tiek gatavoti no pārbaudītiem, pārtikas gatavošanai atbilstošiem un uzturā drošiem produktiem, taču to nosaukumi ēdienkartē un arī izskats būs veidoti tā, lai liktu aizdomāties, kā būtu ēst, piemēram, grafīta pastu. Tāpat visās kafejnīcās “Ezītis miglā” būs pieejamas bateriju šķirošanas kastes, kurās apmeklētāji varēs nodot izlietotās baterijas.

Detalizētāka informācija par kampaņas “Tavs toksiskais pirkstiņš?” norisi, kā arī bateriju un citu atkritumu šķirošanu pieejama vietnē www.zalais.lv, sadaļā “Tavs toksiskais pirkstiņš?”.

Izlietoto bateriju apsaimniekošana

Labs saturs
38
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI