NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. janvārī, 2022
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Labklājība
4
26
4
26

Kāds atbalsts plānots iedzīvotājiem cenu pieauguma ietekmes mazināšanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Līdztekus tiem atbalsta veidiem šai apkures sezonai, par kuriem valdība lēma pirms gadu mijas, ir sagatavota jauna priekšlikumu pakete, lai aptvertu daudz plašāku iedzīvotāju loku, kas šoziem saskāries ar “ekstremālu” energoresursu cenu pieaugumu. Valdībā ir panākta vienošanās par atbalsta veidiem. Informācija par tiem ir publiskota. Lēmumu Ministru kabinets pieņems nākamnedēļ. Daļa no atbalsta paketes maksājumiem tiks izmaksāti martā. Palielinātos mājokļa pabalstus savā pašvaldībā var saņemt jau tagad.

Trešdien, 19. janvārī, valdību veidojošie politiskie spēki – Jaunā Vienotība, Nacionālā apvienība, Attīstībai/Par! un Jaunā konservatīvā partija – ir konceptuāli vienojušies par plašu atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām. Jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro. Galīgo lēmumu plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25. janvārī, informē Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Atbalsts paredzēts četriem mēnešiem līdz šī gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks maksāts līdz šī gada beigām.

200 eiro atbalsts par katru bērnu

Cilvēkam, kuram ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai kuram saistībā ar bērna dzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu, un bērns ir piedzimis līdz 2022. gada 30. aprīlim, plānots par četru mēnešu periodu izmaksāt vienreizēju atbalstu 200 eiro apmērā, t. i., 4 x 50 eiro par katru bērnu, informē Labklājības ministrijas (LM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Atbalstu izmaksās arī par bērnu, kurš atrodas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, sociālās korekcijas izglītības iestādē vai ieslodzījuma vietā, kuram ir piešķirts alternatīvais statuss laikā no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim, vai kurš ir vecumā no 1617 gadiem (ieskaitot), nemācās un nav stājies laulībā. Šo atbalstu saņems arī studenti līdz 24 gadu vecumam, ja nav stājušies laulībā.

Atbalstu plānots izmaksāt martā.

Atbalsta maksājums cilvēkiem ar invaliditāti, apgādnieku zaudējušajiem un pensionāriem

Ir atbalstīts arī priekšlikums – piešķirt 80 eiro kompensējošu atbalsta maksājumu par laika periodu no janvāra līdz aprīlim, t. i., 4 x 20 eiro Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem, kuri no 2022. gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim ir:

  • vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji;
  • speciālās valsts pensijas saņēmēji;
  • izdienas pensijas saņēmēji, kuri sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet kuriem vecuma pensija nav piešķirta;
  • izdienas pensijas saņēmēji, kuri nav sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu un kuriem ir noteikta invaliditāte;
  • atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēji;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji;
  • bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta saņēmēji vai pabalsta personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana, saņēmēji;
  • personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss un kuras ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, vai ir noteikta invaliditāte, vai ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Priekšlikumi nosaka kompensējoša atbalsta maksājuma izmaksu kā vienreizēju maksājumu martā, kompensējot janvāra, februāra, marta un aprīļa mēnešus un nesadalot tā izmaksu vairākos maksājumos.

Provizoriski šādu atbalstu saņems 553 tūkstoši cilvēku.

Kompensējošie mehānismi iedzīvotāju un uzņēmēju energoresursu rēķinos

Atbalsts paredz papildu pasākumu kopumu tūlītējai energoresursu cenu pieauguma mazināšanai iedzīvotāju un uzņēmēju gala rēķinos, informē ekonomikas ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce.

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi šādus risinājumus energoresursu cenu mazināšanai šai apkures sezonai (2022. gada 1. janvāris30. aprīlis):

  1. terminētu OIK atcelšanu;
  2. terminētu sistēmas pakalpojuma izmaksu kompensāciju;
  3. ekstremālā sadārdzinājuma siltumapgādē kompensāciju;
  4. dabasgāzes, kas ir izmantojama apkurē, tarifa pieauguma kompensāciju.

Lai mazinātu energoresursu cenu pieauguma negatīvās sekas visu galalietotāju rēķinos, tiks paplašināta jau ieviesto sistēmas pakalpojuma izmaksu kompensācija, valstij pilnībā kompensējot sadales tīkla pakalpojuma izmaksas un atceļot OIK elektroenerģijas lietotāju gala rēķinos.

Atbalsts mājsaimniecībām tarifa pieauguma mazināšanai tiks sniegts, izmantojot maksimāli pieļaujamās cenas griestu noteikšanas metodi centralizētai siltumapgādei un gāzes apkurei.

Atbalsts tiks kompensēts caur centralizētās siltumapgādes uzņēmējiem, un katrs iedzīvotājs saņems samazinātu rēķinu no uzņēmuma, kas viņam nodrošina siltumu.

Ekstremālā sadārdzinājuma siltumapgādē kompensācijas apmērs tiks noteikts, balstoties uz starpību starp maksimāli pieļaujamo siltumenerģijas cenu, kas noteikta 68 EUR/MWh.

Atbalsts kopā aptvers aptuveni 78 500 mājsaimniecību.

Lai mazinātu mājsaimniecību rēķinus par dabasgāzi, kas ir izmantojama apkurē, par ekstremālā sadārdzinājuma slieksni tiks uzskatīti 34 EUR/ MWh.

Atbalsts tiks piemērots tiem lietotājiem, kuriem mēneša patēriņš ir virs 7 m³, lai atbalstu fokusētu tiem, kuri dabasgāzi izmanto apkurei un/vai ūdens sildīšanai. Lietotājiem, kuriem mēneša patēriņš ir līdz 500 m³ (ieskaitot), valsts kompensēs pārsniegumu virs noteiktās maksimāli pieļaujamās gāzes gala cenas 100% apmērā, savukārt tiem, kuru mēneša patēriņš ir virs 500 m³, valsts kompensēs pārsniegumu virs noteiktās maksimāli pieļaujamās gāzes gala cenas 75% apmērā.

Atbalsts kopā aptvers aptuveni 52 000 mājsaimniecību.

LV portāls jau rakstīja par iepriekš noteikto atbalstu, kas paredzēja kompensēt pusi no elektroenerģijas sistēmas pakalpojuma izmaksām.

Valsts līdzfinansēs palielinātos mājokļa pabalstus līdz gada beigām

Uz mājokļa pabalstu šajā apkures sezonā var pretendēt arī tās mājsaimniecības, kuru ienākumi ir zemi, taču pārsniedz šī pabalsta piešķiršanai Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteikto ienākumu slieksni. Lai pašvaldības varētu nodrošināt mājokļa pabalstus situācijā, kad masveidīgā cenu sadārdzinājuma dēļ izmaksājamas lielākas summas daudz vairāk cilvēkiem, valsts jau pērn decembrī noteica, ka šiem izdevumiem piešķirs mērķdotāciju.

Sākotnēji tika paredzēts, ka valsts nodrošinās pašvaldībām mērķdotāciju 50 procentu apmērā no faktiskajiem izdevumiem mājokļa pabalstam, kas pašvaldībām radušies no 2022. gada 1. janvāra līdz 2022. gada 31. maijam.

Jaunajā atbalsta paketē iekļautie priekšlikumi paredz, ka šis atbalsts tiks noteikts līdz gada beigām.

Jaunais regulējums šai apkures sezonai mājokļa pabalsta apmēra noteikšanai paredz piemērot GMI sliekšņu summai augstākus koeficientus:

  • atsevišķi dzīvojošai pensijas vecuma personai vai atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti – koeficientu 2,5 vai pašvaldības noteikto koeficientu, ja tas ir lielāks;
  • mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti, – koeficientu 2 vai pašvaldības noteikto koeficientu, ja tas ir lielāks.

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Aiga Ozoliņa informē, ka papildus tiek paredzēta augstāka robeža (koeficients 1,5) arī citām mājsaimniecībām. Tas ļaus uz mājokļa pabalstu pretendēt plašākam mājsaimniecību lokam.

GMI slieksnis ir 109 eiro pirmajai vai vienīgajai personai un 76 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Pašvaldības mājokļa piešķiršanas nosacījumus ietver savos saistošajos noteikumos. Tajos arī paskaidrots, kāda ir mājsaimniecības ienākumu summa, kuru ņem vērā, piešķirot mājokļa pabalstu, kādi ir izdevumi, kurus samaksā pašvaldība.

Lai saņemtu mājokļa pabalstu, vienai no mājsaimniecības personām jāvēršas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI