NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Īpašumtiesības
11
11

Saeima pieņem likumu par dalītā īpašuma izbeigšanu daudzdzīvokļu mājām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijā vairāk nekā 3,5 tūkstoši dzīvojamo māju ar 110 970 dzīvokļiem atrodas uz 7354 citām personām piederošām zemes vienībām. Ar likumu tiks dota iespēja izbeigt piespiedu dalīto īpašumu starp daudzdzīvokļu mājas dzīvokļu īpašnieku un zemes īpašnieku, jo dzīvokļu īpašnieku kopībai būs zemes izpirkuma tiesības.

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Saeima ceturtdien pieņēma likumu, kas piespiedu dalītā īpašuma attiecībās esošo daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem dos tiesības un iespēju izpirkt mājai piesaistīto zemi par tās kadastrālo vērtību. Šis ir otrs šoruden pieņemtais likums, lai risinātu Latvijā ilgstoši pastāvējušās dalītā īpašuma problēmas un strīdus, kuru izšķiršanai abas īpašnieku puses iesaistītas arī daudzās tiesvedībās.

Iespējas izbeigt dalīto īpašumu no 2023. gada regulēs Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, ko Saeima 25. novembrī atbalstīja trešajā lasījumā.  

Jaunajā likumā noteikta kārtība, kādā uzsākams un īstenojams vienota īpašuma izveidošanas process piespiedu dalītā īpašuma gadījumā, ja uz citai personai piederoša zemes īpašuma atrodas daudzdzīvokļu māja ar privatizētu dzīvokļu īpašumiem.

Likumprojekta izstrādātāja Tieslietu ministrija uzsver likumā ietvertās iespējas:

  • izbeigt dalīto īpašumu visos tajos gadījumos, kuros ēkas īpašnieku kopums to vēlas;
  • ēkas īpašniekiem zemes atsavināšanas tiesības, kā arī drošs un vienkāršs process, kā šīs tiesības īstenot;
  • atsavināšanas tiesības būtu iespējams izmantot, neatkarīgi no zemes īpašnieka gribas;
  • atsavināšanas cena ir paredzēta zemes kadastrālās vērtības apmērā. Tā kā kadastrālās vērtības nav aktualizētas kopš 2014. gada, līdz to aktualizācijai zemes atsavināšanai būs izmantojamas projektētās kadastrālās vērtības, kas ir pieejamas Valsts zemes dienesta tīmekļa vietnē (kadastrs.lv). Minētais ir nepieciešams, lai nodrošinātu, ka cena par zemi ir taisnīga atlīdzība par zemes atsavināšanu;
  • visas administratīvās darbības, zemes uzmērīšanu un tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā atsavināšanas procesā veiktu valsts par saviem līdzekļiem.

Likumā dotās tiesības nodrošinās iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu, lai izveidotu vienotu nekustamo īpašumu Civillikuma 968. panta izpratnē (uz zemes uzcelta un cieši ar to savienota ēka atzīstama par tās daļu), norāda TM. Izbeidzot dalīto īpašumu, ne tikai tiktu izbeigtas piespiedu nomas attiecības, bet arī ievērojami palielinātos apvienotā nekustamā īpašuma vērtība, kas veicinātu stabilitāti un civiltiesisko apgrozību nekustamo īpašumu jomā.

Likuma stāšanās spēkā paredzēta 2023. gada 1. janvārī. Tieslietu ministrija informē, ka  izstrādās Ministru kabineta noteikumus, kas papildinās likumu jau tehniskā līmenī. Vienlaikus 2023. gada budžeta sarunās ir jāpanāk vienošanās par likuma īstenošanai nepieciešamā finansējuma piešķiršanu.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns norāda: “Šodien ir vēsturisks brīdis, jo vairāk nekā desmit gadu ilgais darbs pie piespiedu dalītā īpašuma reformas tuvojas noslēgumam. Paldies visiem iesaistītajiem, īpaši Tieslietu ministrijas darbiniekiem, par ieguldīto darbu, jo jaunais tiesiskais regulējums dos iespēju atrisināt piespiedu dalītā īpašuma problēmas, kas skar vismaz 3677 privatizētas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kurās atrodas gandrīz 111 000 dzīvokļu īpašumu.”

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā noteikts: daudzdzīvokļu dzīvojamā māja ir patstāvīgs īpašuma objekts, kas atrodas uz citai personai piederošas zemes un ir privatizēta saskaņā ar likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, likumā “Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju” vai likumā “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju” noteikto kārtību, kā arī Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā ir reģistrēta tās sadale dzīvokļa īpašumos.

Jauns regulējums arī maksājumam par zemes lietošanu

LV portāls jau rakstīja, ka šoruden, 29. oktobrī, saistībā ar dalītajiem īpašumiem ir stājušies spēkā grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību”. Šajā likumā dalītā īpašuma situācijās noteikts vienots – 4% likumiskais maksājums – no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā. Grozījumos ir noteikti vairāki posmi, kad jaunās normas par 4% maksājumu stāsies spēkā: no 2022. gada 1. janvāra – dalītā īpašuma gadījumiem, kuros šajā brīdī pušu attiecības neregulē spēkā esošs nomas līgums vai tiesas spriedums; no 2023. gada 1. janvāra – tiem gadījumiem, kuros pušu attiecības ir regulētas ar nomas līgumu vai tiesas spriedumu; no 2024. gada 1. janvāra – gadījumiem, kuros dalītā īpašumā esoša zeme pieder publiskai personai (valstij vai pašvaldībai).

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI