NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Noziedzība

Uzlabota e-ziņošanas sistēma par aizdomīgiem finanšu darījumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) elektroniskajā ziņojumu un sliekšņa deklarāciju iesniegšanas sistēmā ir ieviesti jauni uzlabojumi, kas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektiem atvieglos ziņojumu iesniegšanu.

Turpmāk būs iespēja kopēt un atkārtoti nepārrakstīt gan darījuma dalībnieku informāciju, gan arī saistīto personu datus. Tāpat ir mainīta pieeja patiesā labuma guvēja informācijas attēlošanā, norāda FID. Detalizēta informācija par izmaiņām pieejama e-pakalpojuma zinojumi.fid.gov.lv reģistrētajiem lietotājiem.

Likuma subjektus FID aicina izmantot iespēju un pieteikties reģistrēt savu kontu e-ziņošanas sistēmā. Pieteikuma forma ir pieejama e-pakalpojuma vidē sadaļā “Reģistrēties”, tālāk izvēloties izvēlni “Esmu Likuma subjekts”.

Kas ir e-ziņošanas sistēma

E-pakalpojums “Informācijas sniegšana par aizdomīgiem darījumiem un sliekšņa deklarācijām” ir speciāli izstrādāts programmrīks, kas atļauj iesniegt ziņojumus, vai nu aizpildot tiešsaistes anketu, vai augšupielādējot XML veidnes (Extensible Markup Language) failu. Saņemtā informācija ir konfidenciāla, un FID veic visus nepieciešamos administratīvos, tehniskos un organizatoriskos pasākumus, lai novērstu neatļautu piekļūšanu informācijai.

LV portāls jau rakstīja, ka no 2019. gada 17. decembra Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjektu pienākums ir noteiktos gadījumos iesniegt sliekšņa deklarāciju. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 407 “Noteikumi par sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu”, kas satur arī pielikumu ar deklarācijas satura veidlapu. Sliekšņa deklarācijas, kas jāiesniedz vienu reizi nedēļā elektroniski par katru iepriekšējā periodā veikto darījumu starp likuma subjektu un viņa klientu, ir iesniedzamas FID.

Savukārt Ministru kabineta noteikumi Nr. 408 “Noteikumi par kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem”, kas arī stājās spēkā 2019. gada 17. decembrī, nosaka pienākumu likuma subjektiem ziņot tikai par aizdomīgiem darījumiem (iepriekš bija jāziņo arī par neparastiem darījumiem). Līdz ar to spēku zaudēja Ministru kabineta noteikumi Nr. 281 “Noteikumi par neparasta darījuma pazīmju sarakstu un kārtību, kādā sniedzami ziņojumi par neparastiem vai aizdomīgiem darījumiem”.

Kad ir tiesības izpaust datus

FID nav tiesību izpaust to personu datus, kuras sniegušas informāciju par aizdomīgiem darījumiem, izņemot gadījumu, ja saņemts ģenerālprokurora vai īpaši pilnvarota prokurora no likumības un pamatotības viedokļa izvērtēts un akceptēts operatīvās darbības subjektu, pirmstiesas izmeklēšanas iestāžu vai prokurora pieprasījums, kā arī tiesas pieprasījums, ja par noziedzīgu nodarījumu uzsākta vismaz viena no šīm darbībām:

  • uzsākts kriminālprocess Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā;
  • ierosināta operatīvās uzskaites lieta Operatīvās darbības likumā noteiktajā kārtībā.

FID ir speciāli izveidota valsts institūcija, kuru pārrauga Ministru kabinets ar Iekšlietu ministra starniecību. FID apstrādā un analizē ziņojumus par aizdomīgiem finanšu darījumiem, un sniedz pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm, prokuratūrai un tiesai informāciju, kuru var izmantot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas, terorisma finansēšanas vai šo darbību mēģinājuma, vai cita ar to saistīta noziedzīga nodarījuma novēršanai, atklāšanai, pirmstiesas kriminālprocesam vai iztiesāšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI