NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
06. februārī, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

KNAB darbības rezultāti 2019. gadā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kriminālvajāšanai nosūtīto kriminālprocesu skaits (15 kriminālprocesi pret 31 personu) 2019. gadā ir samazinājies (2018. gadā kriminālvajāšanai tika nosūtīti 24 kriminālprocesi pret 70 personām).

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2020. gada 5. februārī publicējis ziņojumu par biroja darbības rezultātiem 2019. gadā. Kā norāda KNAB, pārskata periodā darbs bijis dinamisks, vērsts gan uz korupcijas apkarošanu, gan novēršanu, kā arī pasākumu veikšanu iestādes kapacitātes stiprināšanai.

īsumā
  • 2019. gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) uzsāka 47 kriminālprocesus, kas korupcijas apkarošanas jomā ir biroja labākais rezultāts pēdējo desmit gadu laikā.
  • Vienlaikus 2019. gadā kriminālvajāšanai tika nosūtīti 15 kriminālprocesi pret 31 personu, 2018. gadā – 24 kriminālprocesi pret 70 personām.
  • Pērn 15 KNAB izmeklētās krimināllietas ir izbeigtas, 4 krimināllietās piemērots priekšraksts par sodu, 12 – iztiesātas, 60 – atrodas tiesā.
  • Pēc KNAB izmeklēšanas tiesa 2019. gadā piespriedusi brīvības atņemšanas sodu 10 personām.
  • Atbilstoši KNAB stratēģijai 2020.–2022. gadam turpmāk birojs savus resursus koncentrēs četru prioritāro uzdevumu veikšanai.

KNAB darba rezultātus raksturo sasniegtie rādītāji gan korupcijas apkarošanas, gan novēršanas jomā. Kā skaidro KNAB, korupcijas apkarošanā galvenie kvantitatīvie rādītāji ir:

  • uzsākto kriminālprocesu skaits;
  • kriminālvajāšanai nosūtīto krimināllietu skaits;
  • kriminālvajāšanai nodoto personu skaits.

Savukārt spēkā stājušies tiesas nolēmumi papildus liecina par KNAB izmeklēšanas, operatīvā un analītiskā darba kvalitāti.

Palielinājies uzsākto kriminālprocesu skaits

2019. gadā KNAB uzsāka 47 kriminālprocesus, kas korupcijas apkarošanas jomā ir biroja labākais rezultāts pēdējo desmit gadu laikā. Salīdzinot ar 2018. gadu, pērn uzsākto kriminālprocesu skaits palielinājies par 24% (2018. gadā tika uzsākti 38 kriminālprocesi).

Vienlaikus kriminālvajāšanai nosūtīto kriminālprocesu skaits (15 kriminālprocesi pret 31 personu) 2019. gadā ir samazinājies. Proti, 2018. gadā kriminālvajāšanai tika nosūtīti 24 kriminālprocesi pret 70 personām.

KNAB to skaidro ar vairākiem apjomīgiem un sarežģītiem kriminālprocesiem 2019. gadā, kuros iesaistītas augstas amatpersonas, kā arī komplicēto noziegumu shēmu un finanšu plūsmu esību krimināllietās. Atbilstoši KNAB sniegtajai informācijai šādu kriminālprocesu izmeklēšanā gan jāiegulda apjomīgs izmeklētāju, operatīvo darbinieku un analītiķu darbs, gan arī jāīsteno starptautiskās sadarbības pasākumi, proti, nepieciešami lieli laika un cilvēku resursi.

Krimināllietu statuss

KNAB izmeklēto krimināllietu virzību 2019. gadā raksturo krimināllietu statuss. Saskaņā ar KNAB publiski sniegtajiem datiem, balstoties uz informāciju no Sodu reģistra un Tiesu informācijas sistēmas (TIS), krimināllietas var raksturot šādi:

  • 15 krimināllietas ir izbeigtas;
  • 4 krimināllietās piemērots priekšraksts par sodu;
  • 12 krimināllietas ir iztiesātas;
  • 60 krimināllietas atrodas tiesā.

Kopā 2019. gadā tiesa piespriedusi brīvības atņemšanu 10 personām. No tām 5 piemērots reāls brīvības atņemšanas sods (kopējā piespriestā soda ilgums – 27 gadi), bet 5 – nosacīta brīvības atņemšana.

Naudas sods piemērots 7 personām (kopā 107 500 eiro), un piespiedu darbs – 4 personām (kopā 760 stundas). Piespriesti arī tādi papildsodi kā tiesību atņemšana ieņemt noteiktus amatus (4 personas), transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšana (1 persona) un mantas konfiskācija (1 persona).

Izglītošana un sabiedrības līdzdalība

Saskaņā ar KNAB ziņojumu par biroja darbības rezultātiem 2019. gadā par pretkorupcijas, interešu konflikta novēršanas, publiskās pārvaldes ētikas, iekšējās kontroles korupcijas risku novēršanas un pretkorupcijas pasākumu plānu izstrādes jautājumiem KNAB amatpersonas organizējušas un vadījušas 113 seminārus. Kopējais dalībnieku skaits bijis 5 680 personas (valsts amatpersonas un darbinieki, arī civildienesta ierēdņi, iestāžu vadītāji un vietnieki, pašvaldību domju priekšsēdētāji un vietnieki, izpilddirektori, pagasta pārvalžu vadītāji, deputāti, iepirkumu komisiju locekļi, ārvalstu studenti un uzņēmēji).

Ziņojumā norādīts, ka 2019. gadā turpināta valsts amatpersonu un publiskas personas institūciju darbinieku zināšanu testēšana par korupcijas un interešu konflikta novēršanas jautājumiem. Testēšanas mērķis ir ne tikai noteikt amatpersonu zināšanu līmeni par pretkorupcijas jautājumiem un zināšanu vājo pušu identificēšana, bet arī mērīt un analizēt, kā gadu laikā mainās mērķauditorijas zināšanas, un noteikt prioritārās izglītojamo amatpersonu auditorijas.

Kopumā veikta 628 personu zināšanu testēšana – secināts, ka 2019. gadā amatpersonu un publiskas personas institūciju darbinieku zināšanas par interešu konflikta un pretkorupcijas jautājumiem ir vērtējamas kā labas. Vidēji testētās personas atbildējušas pareizi uz 87% (2018. gadā – 86%) jautājumu, savukārt mazāk par 60% pareizo atbilžu snieguši tikai 1,11% testēto personu.

Ziņojums “Par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību 2019. gadā”

KNAB darbības prioritāšu salīdzinājums

KNAB darbības stratēģija ir biroja vidēja termiņa vadības dokuments, kura mērķis ir nodrošināt efektīvu KNAB darbības plānošanu un īstenošanu tā kompetencē esošo funkciju un uzdevumu ietvaros noteiktā laikposmā.

Izstrādātajā KNAB darbības stratēģijā 2018.–2019. gadam birojs bija noteicis šādas prioritārās jomas:

  • koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izskaušana publiskas personas institūcijās (Eiropas Savienības (ES) finansētajos projektos, veselības nozarē, būvniecības nozarē un lielākajās pašvaldībās);
  • koruptīvu noziedzīgu nodarījumu izskaušana tiesu varas institūcijās;
  • politisko partiju finansēšanas un priekšvēlēšanu aģitācijas likumības uzraudzīšana;
  • KNAB kapacitātes stiprināšana.

2019. gada 23. decembrī apstiprināta KNAB stratēģija 2020.–2022. gadam, kurā paredzēts, ka turpmākajos gados KNAB savus resursus koncentrēs četru prioritāro uzdevumu veikšanai:

  • valsts amatpersonu prettiesiskas rīcības iespējamības ar publiskas personas mantu un finanšu līdzekļiem mazināšana (finanšu sektors, tiesu varas institūcijas, veselības aprūpe, kā arī publiskie iepirkumi ES finansētajos projektos, būvniecības nozarē, Latvijas lielākajās pašvaldībās un “Rail Baltica” projektā);
  • paralēlās finanšu izmeklēšanas nodrošināšana katrā KNAB izmeklētajā kriminālprocesā (mērķis – identificēt, arestēt un konfiscēt noziedzīgi iegūtus līdzekļus);
  • politisko organizāciju (partiju) un to apvienību finansēšanas uzraudzības pilnveidošana, piemērojot jauno politisko partiju finansēšanas modeli;
  • KNAB cilvēkresursu kapacitātes un materiāltehniskās bāzes stiprināšana, efektivizējot iestādes analītiskās, operatīvās un izmeklēšanas spējas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI