NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
19. februārī, 2010
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika
2
2

Atspēriena dēlītis jaunajiem Rīgas uzņēmējiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Konkursam atbilstoši nolikumam var pieteikties privātpersonas vai komersanti, kas ne ilgāk kā vienu pilnu gadu ir reģistrēti Rīgā.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Izsludināts jauns konkurss vienīgajai grantu programmai, kas paredzēta Rīgā dibinātajiem jaunajiem uzņēmumiem. Rīgas domes un a/s „Swedbank” grantu programma „Atspēriens” notiks otro gadu, turpinot atbalstīt mazo un vidējo uzņēmumu attīstību.

„Šis ir lielisks paraugs tam, ka privātais bizness un pašvaldība var sadarboties, lai palīdzētu mazajiem uzņēmējiem, vienlaikus palīdzot ekonomikai kopumā,” atklājot „Atspēriena” jauno konkursu, teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. „Jo vairāk Rīgā būs strādājošu uzņēmumu, jo labāk pildīsies pilsētas budžets – tātad būs līdzekļi attīstībai.”

N.Ušakovs un a/s „Swedbank” valdes locekle Latvijā Oksana Sivokobiļska pagājušajā nedēļā parakstīja vienošanos par grantu programmas „Atspēriens” īstenošanu 2010. gadā, līdz ar to ir atvērta pieteikšanās „Atspēriena” konkursam, kas ilgs līdz 22. martam.

„Sabiedrībā ir liela skepse, ka kaut ko var īstenot šādā ekonomiski saspringtā situācijā,” novēroto raksturoja „Swedbank” pārstāve O.Sivokobiļska, atgādinot, ka daudzi labi pazīstami uzņēmumi tomēr ir dibināti tieši visgrūtākajos ekonomiskajos apstākļos. „Tie, kuri šobrīd vēlas sākt uzņēmējdarbību, ir labs paraugs, kas iedvesmo pārējos. Labam paraugam ir liela vērtība.”

Nauda plus zināšanas

Rīgas domes un „Swedbank” grantu programmā „Atspēriens” pērn kopumā tika iesniegts gandrīz 300 uzņēmējdarbības ideju, no kurām atbalstu saņēma 27, tām piešķirot kopējo finansējumu 120 tūkstošus latu. Šogad plānots izsludināt divus konkursus, noskaidrojot aptuveni pusotra desmita jauno uzņēmumu, kam piešķirt līdzfinansējumu par kopējo summu 92 000 latu. Vienam uzņēmumam pieejamā granta maksimālais apjoms noteikts 6 000 latu apmērā. Konkursam atbilstoši nolikumam var pieteikties privātpersonas vai komersanti, kuri ne ilgāk kā vienu pilnu gadu reģistrēti Rīgā. Konkursa pieteikumus izvērtēs atbilstoši iepriekš izstrādātiem vērtēšanas kritērijiem – galvenokārt pēc ilgtermiņa dzīvotspējas un biznesa idejas oriģinalitātes. Prioritārie virzieni – eksports, inovācijas, tūrisms un transports. Programmas ietvaros 75% apmērā tiks atbalstīti tie jauno komersantu tēriņi, kuri saistīti ar specifiskas tehnikas un licenču iegādi, grāmatvedības pakalpojumu apmaksu, interneta vietnes izstrādi, darbinieku apmācību u.tml.

"Tie, kuri šobrīd vēlas sākt uzņēmējdarbību, ir labs paraugs, kas iedvesmo pārējos."

Rīgas domes Uzņēmējdarbības koordinācijas centra direktors Ervins Labanovskis: „Mēs visu laiku stāstām uzņēmējiem - ja vēlaties būt veiksmīgi, jābūt inovatīviem un jāattīstās. Šogad mēs ne tikai dosim konkursā uzvarējušajiem finanšu līdzekļus uzņēmējdarbības sākšanai, bet arī centīsimies dot zināšanas un pieredzi. Ja kādam ir daudz naudas, bet nav zināšanu, kā to pielietot, tad šī nauda var izrādīties nevērtīga, jo nav zināšanu, kur un kā to ieguldīt, lai radītu jaunu vērtību. Uzņēmēji visvairāk interesējas par to, kā pārdot savu preci ārpus Latvijas. Sadarbībā ar „Swedbanku” rīkosim sešus bezmaksas seminārus par uzņēmējdarbībā svarīgiem tematiem ikvienas labas idejas īstenošanai.”

Atbalsts presformām un preču zīmes reģistrācijai

Kā veicies tiem uzņēmējiem, kuri pērn uzvarēja „Atspēriena” konkursā?

„Esam izgudrojuši, izstrādājuši un sākuši ražot b-phonu (saīsinājums no baby phone), kas ir pasaulē plaši pazīstamas mazuļu uzraudzības ierīces,” stāsta SIA „B-phone” valdes priekšsēdētājs Salvis Roga. „Šī mūsu izgudrotā ierīce ir citāda nekā tā, ko var nopirkt citās valstīs. Ierīce tiek novietota netālu no bērna gultiņas. Tajā brīdī, kad mazulis raud vai kāpj laukā no gultiņas, vecāki saņem zvanu uz savu mobilo telefonu, jo ierīce reaģē uz kustību vai skaņu. Tas ir pats produkts, bet uzņēmējam vēl ir jādomā, kā to iepakot, aizdabūt līdz veikalam, kā tam nokļūt līdz jaunajai māmiņai. Grantu programma „Atspēriens” mums palīdzēja finansēt presformas, ar kurām ražojam b-phone korpusu.

"Rīgas domes un „Swedbank” grantu programmā „Atspēriens” pērn kopumā tika iesniegts gandrīz 300 uzņēmējdarbības ideju, no kurām atbalstu saņēma 27, tām piešķirot kopējo finansējumu 120 tūkstošus latu. "

Latvijā ir diezgan daudz atbalsta programmu dažādu konsultāciju saņemšanai, bet nav tādu, kas finansētu pamatlīdzekļu iegādi. Kopš pagājušā gada vasaras, kad reģistrējāmies un sākām aktīvu darbību, jau esam ieguvuši Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Inovācijas balvu, piedalījušies izstādē Vācijā. Pirmie pāris simti produktu jau ir pārdoti, bet vēl priekšā ir smags darbs. Galvenais, ka ir starts un par to liels paldies „Atspērienam”.”

SIA „Prana Energy” direktors Jānis Kļaviņš saka, ka šis finansējums palīdzējis pieteikt preču zīmes reģistrāciju 30 pasaules valstīs un iegādāties Krievijas zinātnieka Konstantīna Korotkova biolauka mērīšanas ierīci. Uzņēmums drīzumā sāks strukturēta jeb dzīva ūdens ražošanu, kas palielina cilvēka dzīves enerģiju. K.Korotkova pētījumi liecinot - regulāri lietojot strukturētu ūdeni, cilvēka dzīves enerģija pēc 3 mēnešiem palielinās vidēji par 113%.

Jauns piedāvājums brīvajiem brīžiem

Armands Utināns ir jauns puisis, kurš savu firmu dēvē par sabiedrību pret garlaicību „Knifs”. „Esam jauns uzņēmums, kas savu darbību sāka, pateicoties šai Rīgas domes un „Swedbank” jauno uzņēmēju atbalsta programmai,” par pērn saņemto atbalstu priecājas A.Utināns. „Mūsu pamatdarbība ir saistīta ar papīra formāta lapiņu spēlēm, kas būs nopērkamas sabiedriskās vietās. Tas ir jauns risinājums gan atpūtai un izklaidei, gan jauns netradicionāls medijs reklāmdevējiem. Lapiņas ir pastkartes formātā, vienā pusē ir prāta spēle, otrā - reklāma. Uz lapiņām būs gan viegli risināmas, gan āķīgas spēles dažāda vecuma cilvēkiem ar dažādu zināšanu līmeni. Spēles tiks izplatītas tajās sabiedriskajās vietās, kurās cilvēkiem kāds laiks jāpavada gaidot un garlaikojoties. Kafejnīcās, studentu kopmītnēs, autoostās, dzelzceļa stacijās, augstskolās, ārstniecības iestādēs. Šīs spēles izplatīsim īpašos stendos. Cilvēki akceptēs reklāmas klātbūtni kā maksu par bezmaksas izklaidi. Šo produktu drīz nodosim lietošanai; mums jau ir vienošanās ar Rīgas Starptautisko autoostu, „Forum Cinemas”, kā arī daudzām citām atpūtas vietām. Ceram, ka jau martā šis produkts būs pieejams lietotājiem. Esam ļoti pateicīgi, ka mums noticēja un atbalstīja, tas patiešām bija kārtīgs atspēriena dēlis.”

Nauda pannai, bet ne mīklai

E.Labanovskis precizē, ka jauni uzņēmēji nenozīmē jauniešus, tie var būt jebkura vecuma cilvēki, kuri izveido jaunu uzņēmumu. Finansējums tiek dots pamatlīdzekļu iegādei iekārtām produktu izgatavošanai vai pakalpojumu sniegšanai, piemēram, bulciņu ražošanas mašīnai, pat pannai, bet ne mīklai... „Mēs nedodam naudu pašas preces izgatavošanai vai mārketingam. Mēs neatbalstām kosmētisko remontu un līdzīgas lietas, bet vairāk orientējamies uz inventāru, iekārtām.”

"Latvijā ir diezgan daudz atbalsta programmu dažādu konsultāciju saņemšanai, bet nav tādu, kas finansētu pamatlīdzekļu iegādi."

Grantu izmaksā divās daļās. Pirmā daļa 80% apmērā no rezervētā pabalsta apjoma tiek izmaksāta pēc līguma parakstīšanas ar Rīgas pašvaldību, bet atlikusī summa - tikai pēc gala atskaites iesniegšanas.

Uzņēmēji aicināti pieteikties grantu programmas „Atspēriens“ konkursam līdz 22. martam. Konkursa pieteikumus jāiesniedz Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā Rīgā, Kungu ielā 7/9, LV–1050. Ziņas par semināriem un plašāka informācija par grantu programmu atrodama vietnē www.atsperiens.lv .

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI