NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. septembrī, 2009
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
2
2

Aizvērt durvis bērnam, ne dzīvībai

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Projekta autori par “Baby Box” sabiedrību informēs ar bāriņtiesu starpniecību.

FOTO: www.sxc.hu

2009. gada 8. septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļā atklāja Latvijā pirmo „Baby Box”. Tā ir vieta, kur izmisumā nonākušajām mammām atstāt jaundzimušo, tā glābjot viņa dzīvību. „Baby Box” nav pamudinājums pamest bērnu. Tas ir pamudinājums sabiedrībai ieklausīties un būt blakus. Jo ik gadu vairākus zīdaiņus atrod jau mirušus vārtrūmēs, atkritumu konteineros, akās un izgāztuvēs.

„Baby Box” atklāšanā aplausi neskanēja, puķu klēpjus nenesa un šampanieti nedzēra. Visi runātāji bija atturīgi un pieklusināti. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas direktors Dzintars Mozgis atzina: šāda kastīte kā izmisuma solis ir atbalstāma, tomēr jācer, ka tā vienmēr paliks tukša. Un tikpat stingri jācer, ka nevienu zīdaini neatradīs mirušu kādā pažobelē. „Kā mammai man ir grūti pieņemt, ka tā notiek, bet kā iekšlietu ministre es šo pasākumu, protams, atbalstu,” saka iekšlietu ministre Linda Mūrniece. Atbalstu „Baby Box” izveidei pauž arī tiesībsargs Romāns Apsītis, uzsverot, ka ikvienam, arī vecāku pamestajam bērnam, ir tiesības izaugt lielam un veselam, un valstij par to ir jāgādā. Katra izglābta bērna dzīvība – tas ir gabaliņš no tautas.

Aizver durvis un aiziet

Slimnīcas Intensīvās terapijas nodaļas sienā izveidotas īpašas, horizontālas durvis roku augstumā. Kad tās atver un aizver, mehānisms durvis nobloķē. Viss. Bērniņš ir atstāts. Bet viņa dzīvība ir glābta. Nodaļas māsu postenī sāk mirgot sarkana lampa, un atskan skaņas signāls. Mediķiem tā ir zīme: mazs bērniņš sauc palīgā, jo mamma ir prom. Mazulim nekavējoties sniedz nepieciešamo medicīnisko aprūpi, un vēlāk rūpes par viņu uzņemas bāriņtiesa, lemjot par bērna statusu un adopcijas procesa virzību.

Pie „Baby Box” lasāmi mierinājuma un uzmundrinājuma vārdi mammām:

„Ja Tavā dzīvē ir tik smags brīdis, ka esi gatava atstāt savu bērnu, iespējams, ir kāds, kurš var Tev palīdzēt!

Bērnam vienmēr vislabāk ir būt ar mammu, un, ja vien tas ir iespējams, mēģini situāciju risināt.

"Arī vecāku pamestajam bērnam ir tiesības izaugt lielam un veselam, un valstij par to ir jāgādā."

Ja Tev nav ko ēst vai nav ar ko pabarot mazuli,

ja ir kāds, kurš Tevi sit un pazemo,

Ja nespēj tikt galā ar savām emocijām un Tevī ir naids pret bērnu,

Ja Tev ir problēmas ar alkoholu vai narkotikām,

Ja Tev nav kur dzīvot,

Zvani pa tālruni 67 227033 (Grūtniecības krīzes centrs).

Atverot durtiņas un ieliekot bērnu, Tu atsakies no viņa, un bērnam tiks meklēta jauna ģimene. Ja pārdomāsi un tomēr vēlēsies rūpēties par bērnu, Tev jāvēršas bāriņtiesā, kura izvērtēs, vai tas ir bērna interesēs.

Lūdzu, vēlreiz rūpīgi apsver savu lēmumu!

„Baby Box” ir vieta, kur saglabāt bērna dzīvību!”

Mammai atbildību neparedz

Kā skaidro SIA „Medicīnas tiesību institūta” direktore Solvita Olsena, „Baby Box” ieviešanai Latvijā tiesiski šķēršļi nepastāv. LR tiesību normas tieši šādu dzīves gadījumu gan neregulē, bet atrodami līdzīgi gadījumi, kuru risināšanai tiek izmantotas spēkā esošās tiesību normas. „Piemēram, nereti dzemdību nodaļā nonāk sieviete, kura neuzrāda dokumentus, nosauc neesošas personas datus, bet neilgi pēc dzemdībām atstāj jaundzimušo nodaļā un aizmūk. Faktiski jaundzimušais ir atstāts mediķu aprūpē, bet māte ar savu attieksmi ir atteikusies no bērna audzināšanas. Šādos gadījumos mediķi bērnu uzskata par atradeni, bet māti neviens īpaši nemeklē,” skaidro S. Olsena. Tātad tie bērni, kas varētu tikt ievietoti „Baby Box”, tiesiskā ziņā būtu salīdzināmi ar bērniem, kurus pamet dzemdību nodaļā.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu likuma 27. pantā noteikto, bērns, kas ir atstāts un kura vecāki nav zināmi, tātad – arī no „Baby Box” izņemtais, ir atradenis. Likums nosaka, ka par bērna atrašanas faktu jāziņo vietējam policijas iecirknim, kas veic nepieciešamo izziņu. Savukārt ārstniecības iestādei ir pienākums sniegt ziņas par varbūtējo bērna dzimšanas laiku un vietu, bet pašvaldībai jādod bērnam vārds un uzvārds un jāpaziņo par to dzimtsarakstu nodaļai. Atsakoties no bērna, māte ir piekritusi bērna adopcijai.

"Bērni, kas varētu tikt ievietoti „Baby Box”, tiesiskā ziņā būtu salīdzināmi ar bērniem, kurus pamet dzemdību nodaļā."

Mātei par mazuļa ievietošanu „Baby Box” nav piemērojama ne administratīvā, ne kriminālā atbildība. „No krimināltiesību viedokļa jāapskata vairāki Krimināllikuma panti, konkrēti, 141., 170., 171., 174. pants. Lai iestātos atbildība par šajos pantos noteiktajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, jākonstatē visas to pazīmes. Ņemot vērā īpašo „Baby Box” sistēmu, nebūtu iespējams konstatēt, ka bērns ir atstāts bez palīdzības vai arī māte ļaunprātīgi izvairījusies no uzturēšanas, par ko ir paredzēta atbildība. Tāpat nebūtu iespējams konstatēt ļaunprātīgu aizbildņa tiesību izmantošanu vai cietsirdību pret nepilngadīgo,” skaidro S. Olsena.

Protams, mammai var nākties informēt par savu rīcību, ja tiesībsargājošās iestādes sāks interesēties, kur palicis bērns: par to var paziņot gan kaimiņi, gan sociālais dienests utt. Katrs gadījums būs individuāls, un absolūta anonimitāte iespējama vien tad, ja par sievieti un viņas gaidāmo un piedzimušo mazuli neviens nezinās. Katrā ziņā, kā uzsvēra projekta ””Baby Box” - vieta bērna dzīvībai” vadītāja Edīte Kaņepāja-Vanaga, sabiedrībai jāsaprot, ka ir arī tādas mammas, kas savus bērnus nemīl un negrib. Bet viņiem ir tikpat silta un trausla dzīvība kā mīlētajiem bērniem. „Baby Box” neapšaubāmi ir labāka vieta nekā atkritumu konteiners vai mežmala.

Vieta bērna dzīvībai nav jaunatklājums

Jau 20. gs. sākumā pie Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vārtiem bija vieta, kur atstāt bērnu, gluži kā senākos laikos pie baznīcas vai patversmes. Tā kā vēsturiski pie slimnīcas vārtiem jau ir bijusi šāda vieta, tika nolemts pirmo „Baby Box” Latvijā izvietot tieši šīs slimnīcas paspārnē. Pašlaik slimnīcā ārstējas deviņi mazuļi, no kuriem ir atteikušās mātes. Pirms vairākiem gadiem vietā, kur tiks izvietots "Baby Box”, tika atstāts veselīgs zēns, kuru mediķi nosauca par Jāni. Projekta īstenotāji - farmācijas kompānija „Gedeon Richter”– domā, ka šis nebūs vienīgais „Baby Box” Latvijā. Pašlaik tiek dibināts „Baby Box” Fonds, lai aicinātu visus, kuri vēlas palīdzēt nosargāt bērna dzīvību, dalīties un atbalstīt nākamā „Baby Box” izveidi mūsu valstī.

Projekts nav jaunums pasaules vēsturē, un pirmo reizi līdzīgas "ierīces" parādījās jau 12. gadsimtā. Tai laikā kādu pavasari pāvests Innocents III, pastaigājoties pa Tibras upes krastu, redzēja daudzus izskalotus grozus ar tur mirušiem jaundzimušajiem, kurus vecāki bija pametuši likteņa varā. Redzot šo situāciju, pāvests lika pie baznīcām, klosteriem un slimnīcām izvietot īpašas vietas, kurās mātes bērnus varēja atstāt. Mūsdienās šāda veida vietas, kur var atstāt jaundzimušo, ir daudzās valstīs: Itālijā, Ungārijā, Dienvidāfrikā, Vācijā, Beļģijā, Čehijā, Austrijā, Šveicē, Slovākijā, Japānā. Vācijas teritorijā šāda veida inkubatori ir uzstādīti vairāk nekā 75 vietās, jo pieredze apliecināja, ka šis projekts samazina atkritumu konteineros atstāto un nonāvēto zīdaiņu skaitu. Piecu gadu laikā „Baby Box” ievietoti 25 bērni.

"Projekts nav jaunums pasaules vēsturē, pirmo reizi līdzīgas "ierīces" parādījās jau 12. gadsimtā."

Čehijā ir 18 vietas bērna dzīvībai un kopumā plānots uzstādīt 70 „Baby Box”, pa vienam katra administratīvā rajona centrā. Par iemeslu šādas vietas ierīkošanai Čehijā bija situācija, ka vidēji ik gadu tika atrasti 10 jau miruši zīdaiņi. Pirmo „Baby Box” Prāgā uzstādīja 2005. gadā, nākamajā gadā – Brno un Olomoucā. Trīs gadu darbības laikā „Baby Box” visā Čehijā ir ievietoti 12 mazuļi, 9 no tiem – Prāgā.

Latvijā „Baby Box” projekta ideja farmācijas kompānijas „Gedeon Richter” darbiniekiem radās 2006. gadā, kad izgāztuvēs tika atrasti vairāki miruši zīdaiņi. Zinot pasaules praksi par īpašām bērna dzīvības glābšanas vietām, tika nolemts īstenot sociālo projektu, lai aktualizētu izmesto jaundzimušo un zīdaiņu problēmu Latvijas sabiedrībā, kā arī pasargātu bērnu dzīvības. Ik gadu Latvijā atrod vismaz piecus mirušus zīdaiņus. Cik paliek neatrasti – tādas statistikas, protams, nav. Projekta tapšanas gaitā kompānija uzzināja: atkal ir atrasts izmests un miris jaundzimušais. Un idejas autoriem joprojām ir sajūta – mēs nepaspējām laikā. Ja tolaik jau būtu „Baby Box”, mazulis, iespējams, būtu atradis sev siltas mājas šaisaulē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI