NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
04. septembrī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Ekonomika
3
3

Rudens Lietuvā sākas ar lielākiem nodokļiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nodokļu likmes paaugstināšana patukšos iedzīvotāju maciņus, par to var nešaubīties.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV.LV

Atvaļinājumu laiks beidzies. Arī vasara. Pirmajā septembrī, saposušies un ar puķēm rokās, uz Lietuvas skolām devās aptuveni 430 tūkstoši skolēnu. Svētki. Saulaino svētku dienu aptumšoja ne visai saulaina varasvīru sarūpēta vēsts. Pirmais septembris visiem Lietuvas pilsoņiem atnāca „ar labu” ziņu: no šā gada 1. septembra Lietuvā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme no 19% palielināta līdz 21 procentam. Divdesmit viens esot laimes skaitlis, kas šoreiz nekādu laimi gan nesola...

Par diviem procentiem lielāks PVN

Tirgotāji pagaidām sola, ka nesteigšoties mainīt cenu visām precēm. Tā mazumtirdzniecības ķēdes uzņēmuma „Iki” pārstāvis avīzē „Lietuvas rytas” apgalvo, ka „Iki” daļai preču vispār neplāno paaugstināt cenu. Ņemot vērā sarežģīto ekonomisko situāciju, cena neaugšot lētākai maizei, cukuram, pienam un dažām citām pirmās nepieciešamības precēm. Citas preces, kā kafija, higiēnas preces u.c., gan kļūs dārgākas, kā arī to preču cena, ar kuru piegādātājiem nespēs vienoties (jāsaprot, ka segt cenu starpību piegādātāji atsakās). Savukārt „Rimi” pārstāve pircējus mierina, ka preču cena augšot pa grupām - vienu preču cena palielināsies pāris dienās, citu – vēlāk. Agrāk vai vēlāk – būtību jau tas nemaina, un nez vai tirgotāji ilgi vilcināsies.

"Divdesmit viens esot laimes skaitlis, kas šoreiz nekādu laimi gan nesola.. "

Pircēji 1. septembrī cenas starpību varbūt neievēroja, bet, ka PVN likmes paaugstināšana patukšos viņu maciņus, par to var nešaubīties. Atsevišķu produktu cena augs vairāk nekā par diviem PVN likmes procentiem. Lietuvas stipro alkoholisko dzērienu ražotāja „Stumbras” 0,7 l degvīna pudeles cena, piemēram, paaugstināsies par četriem procentiem, arī „Alita” celšot cenu saviem putojošiem vīniem. Iemesls – pieaugusī pašizmaksa un sarukušie ražošanas apmēri.

Mazs mierinājums nodokļu maksātājiem – pazeminātā deviņu procentu PVN likme pagaidām ir apkurei un siltajam ūdenim.

Augusi akcīze tabakai un alkoholam

Bēdīga ziņa arī pīpmaņiem. No 1. septembra akcīzes nodoklis 1 tūkst. cigarešu jau ir 221 lits (bija – 171 lits) jeb 45 lati (bija 35 lati). Par cigarešu paciņu „Winston” nāksies maksāt aptuveni latu un 42 santīmus - par 20 santīmiem vairāk nekā iepriekš. Par dārgāku („Kent” un „Marlboro”) cigarešu paciņu nāksies maksāt aptuveni latu un 60 santīmu. Jaunās cenas par tabakas izstrādājumiem reāli nāksies maksāt aptuveni pēc mēneša, kad beigsies esošo krājumu tirgošana.

Pirmais akcīzes nodokļa paaugstinājums tabakas izstrādājumiem bija jau martā. Tiek rēķināts, ka kopumā šogad populārāko cigarešu paciņas cena augs par 47 procentiem. Finanšu ministrija plāno, ka valsts kasē no cigarešu akcīzes nodokļa palielinājuma ienāks papildus 165 miljoni litu (nepilni 34 miljoni latu). Kā šī akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana veicinās cigarešu kontrabandu? Pirmajā pusgadā „Maxima LT” tirdzniecības uzņēmumos tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecības apmēri esot sarukuši par 35, bet vairumtirdzniecības - par vairāk nekā 50 procentiem. Neviens eksperts gan neapgalvo, ka lietuvieši būtu tā sākuši rūpēties par savu veselību, ka masveidā atteiktos no smēķēšanas.

"Kā akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana veicinās cigarešu kontrabandu? "

Kontrabandistiem sākušās zelta dienas. Šā gada astoņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušā gada šo pašu laika posmu, Lietuvas robežapsardzes dienests konfiscējis gandrīz par pieciem procentiem vairāk cigarešu, kopumā – 1,407 miljonus paciņu. Visvairāk cigarešu aizturētas pie Krievijas robežas - 509 tūkst. paciņu, pāri Polijas robežai nelegāli vestas un konfiscētas 65 tūkst. un Latvijas robežai - 41 tūkst. paciņu. Šie dati ir par jau atklāto kontrabandu, bet  kāds daudzums cigarešu tomēr nokļūst Lietuvas tirgū? Par to ir dažādi minējumi un skaitļi, bet Viļņas tirgos tiek laipni piedāvātas cigaretes par pieņemamu cenu, kurām pircēju netrūkst. 

Jaunā Seima sesijā gaidāmas jaunas vēsmas

Lietuvas Seims rudens sesijā pulcēsies 10. septembrī, tad arī Lietuvas iedzīvotāji saņems jaunas vēstis par nodokļiem. Pavasara sesijā sāktās runas par progresīvo ienākuma nodokli, iedzīvotāju nekustamā īpašuma (mājokļa) nodokli, pensiju pazemināšanu un ierēdņu skaita mazināšanu droši vien turpināsies.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI