NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. maijā, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Labklājība
3
3

Kam Lietuvas pensionāram vajadzīga pensija?

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Viens kārtīgs un godīgs cilvēks neizdzīvotu, bet pensionārs, tik skaties, pavasarī izdīgst un pat pārdod paša lasītas dabas veltes!

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Maija sākumā Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) nāca klajā ar paziņojumu, ka esot ievērots: Lietuvā vairojoties pilsoņu skaits, kas nemaksājot nodokļus. Šoreiz nav runas par bezdarbniekiem. Šoreiz - par pensionāriem. Lietuvas pilsone nosvin 60 gadu jubileju, un valstī jau par vienu nodokļu maksātāju mazāk. Vīriešu kārtas pilsonis atzīmē savu sešdesmit otro ar pusi gadskārtu un pievienojas nodokļu nemaksātāju pulkam. Un tā gadā valstī pelnītā atpūtā brīvprātīgi vai piespiedu brīvprātīgi dodas aptuveni četri tūkstoši pilsoņu. Vēl dzīvo, bet ieņēmumu nodokli jau nemaksā.

Lietuvā pensionāri pagaidām nodokļus no pensijām nemaksā. Samazināja tās pensijas gan pamatīgi, bet nodokļus maksāt vēl neprasa. Šā gada sākumā Lietuvā bija nepilni 597 tūkstoši pensionāru. Prognozē, ka šā gada Ziemassvētkos varēsim sveikt 600 tūkstošo pensionāru. Viņam arī būs vismaz minimālā, 650 litu liela (pareizāk - maza) pensija, latos tas būtu nedaudz vairāk par 133 latiem.

Dīvaini, bet pavasarī pensionāri vēl izdīgst

Kā teicis Lietuvas sociālo un darba lietu ministrs Donāts Jankausks - tā esot pensiju apakšējā robeža. Pensijas, mazākas par minēto, vispārējo pensiju, pabalstu un algu samazināšanas laikā Lietuvā netika samazinātas. Pareizi jau ir, samazinot apakšējo robežu, dažs labs pensionārs paliks bez apakšbiksēm un ziemā vēl ņems un nosals... Pavasarī cita lieta - lai sēž saulītē un sildās!

Starp Baltijas valstīm Lietuvā ir vismazākās vecuma pensijas. Pēc Lietuvas Republikas Statistikas departamenta ziņām 2009. gada 4. ceturksnī vidējā pensija Lietuvā bija 235 eiro (165,16 lati), Latvijā - 256 eiro (179,92 lati) un Igaunijā - 305 eiro (214,36 lati).

"Pēc Lietuvas Republikas Statistikas departamenta ziņām 2009. gada 4. ceturksnī vidējā pensija Lietuvā bija 235, Latvijā 256 un Igaunijā - 305 eiro."

Avīze „Respublika” ironizē: esot sarēķināts, ka „seniors, saņemot minimālo pensiju - 650 litus mēnesī -, var izdzīvot tikai, piekopjot noziedzīgu dzīvesveidu. Ziemā par dzīvokļa apkuri vidēji jāmaksā 800 liti, par elektrību - pieci, par auksto ūdeni - 10, par gāzi - 12, un - cik paliek pāri?! Septiņdesmit septiņi liti... parādu. Viens kārtīgs un godīgs cilvēks neizdzīvotu, bet pensionārs, tik skaties, pavasarī jau izdīgst pagalmā. Iet uz pļavām, lasa skābenes, nelegāli bez patenta pārdod. Vēlāk sagaida ar nodokļiem neaplikto sēņu sezonu. Sēnes arī pārdod. Atdod parādus un vēl gaida sniegu.”

Ja pensijas apliktu ar nodokļiem!?

Valūtas fonds ar norādījis, ka tādos - saulstaros sildošos pilsoņos - paslēpts ievērojams potenciāls: pat ja pensija ir tikai 650 litu (bet ir jau to nodokļu nemaksātāju ar lielākām pensijām), tad 24% ienākuma nodoklis jau ir 156 liti. Un visu pensionāru nodokļi kopā – ohoho, kāda summa sanāktu! Varbūt valdībai nevajadzētu vairs ārzemēs aizņemties? Vai pat varētu aizdot Grieķijai?

Fonds iesakot ar nodokļiem aplikt ne tikai pensijas, bet arī apbedīšanas un citus pabalstus. SVF savus ieteikumus iesniedzis Finanšu un Sociālo lietu un darba ministrijai, kā arī Seima Sociālo lietu un darba komisijai, kura savukārt nekavējoties tos pārsūtījusi Seima frakcijām.

"Fonds iesakot ar nodokļiem aplikt ne tikai pensijas, bet arī apbedīšanas un citus pabalstus."

Kā Seima pozīcija, tā arī opozīcija apgalvo, ka SVF idejas esot tik absurdas, ka neesot pat vērts tās apspriest. Valdošās Konservatoru frakcijas vadītājs Jurģis Razma zvēr, ka viņu frakcija šos priekšlikumus neatbalstīšot. Aplami izskatīšoties, ja ar nodokļiem apliktu pabalstus, un lietuviešu pensionāru situācija jau tā esot visai bēdīga. J.Razma uzskata, ka esot pieklājīgi jāpateicas SVF par padomiem, pasakot viņiem, ka šādu padomu Lietuvai nevajagot. Pēc viņa domām, šie ieteikumi rādot, cik prātīga esot bijusi Lietuva, neņemot SVF aizdevumu. Ja jau no šī fonda būtu ņēmuši aizdevumu, tad šajā gadījumā jau nebūtu rekomendāciju, bet prasības.

„Valdīšanas vīri” gan sola

Taisnību sakot, Lietuva arī bez prasībām dara gandrīz visu to pašu, ko Fonds liek darīt savai parādniecei Latvijai. Liberāļu frakcijas vadītājs Ēriks Tamašausks apgalvo, ka arī viņu frakcija neatbalstīs SVF rekomendācijas.

Opozīcija arī tās neatbalstīšot. „Nevajag reaģēt uz visiem Fonda ieteikumiem un rekomendācijām, jo Fonds neiedziļinās vietējā situācijā. Apliekot ar nodokli pensijas, daļai pensionāru nāktos maksāt pabalstus,” saka Seima parlamentārietis no Darba partijas Vītauts Gapšis.

"Esot pieklājīgi jāpateicas SVF par padomiem, pasakot viņiem, ka šādu padomu Lietuvai nevajag."

It kā jau visi „valdīšanas vīri” būtu pret, bet... sevišķas ticības nav. Politiķi tik viegli dod savus solījumus. Un ja nu sadomā pensijas maksāt arī pēc nāves?

Ja Lietuvas pensionāri būtu nedaudz apzinīgāki pilsoņi, viņiem vajadzētu pakot koferus un doties labi tālu no dzimtās valsts, kur tos nesasniegtu SVF un pašu vēlēta Seima, un mīļotās valdības garās rokas.

P. S.

Pēdējā laikā daudz dzirdam un redzam par notiekošo Grieķijā. Nesen televīzijā kāda jauna grieķiete stāstīja: ai, cik šausmīgi – Lieldienās neesot izmaksāta 14. alga! Tālāk sižetā rādīja grieķu protestus, kurus par mierīgiem nekādi nenosauksi.

Savukārt Lietuvas premjers Vītauts Kubiļus atklāti priecājās, ka lietuvieši esot saprātīgi un solidāri.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI