NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: E-vide
1
1

Igaunijas salu vecos iedzīvotājus nodrošina ar bezmaksas zvaniem

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izmantojot VIRTU sistēmu, sirmā kundze jau ir ieguvusi pāris ļoti labu draugu.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Vairāki Igaunijas Sāremā un Hījumā salās dzīvojošie vecie cilvēki, kuriem ir mobilitātes problēmas, nule kā saņēmuši jaunu „izklaides” lietiņu – skārienjutīgu telefonu, kurā instalēta VIRTU konferenču programma. Ar tās palīdzību vecie ļaudis var sazināties, izmantojot gan video, gan konferenču zvanus. Visi šie zvani ir bez maksas.

Vienīgais nosacījums, lai sistēma strādātu, – ir nepieciešams kabeļinternets. Radioviļņi vai mobilais internets sistēmas darbību nenodrošina. Programmu vecie ļaudis var pievienot arī savam televizoram, lai saziņu partneri redzētu.

Pašlaik jaunā sazināšanās ierīce ir astoņiem Sāremā salas lielākās pilsētas Kuresāres iedzīvotājiem, taču tiek plānots, ka visai drīz Kuresāres Dienas centrs tās saņems vēl. Projekta vadītāja Igaunijā Anneli Rasu skaidro, ka Kuresārē pavisam plānotas 17 šādas ierīces un domāts tās izdalīt cilvēkiem Sāremā salas attālākos nostūros.

Eiropas projekts uz salām dzīvojošo veco ļaužu saziņai

Šis ir pārrobežu projekts, kas aptver Igauniju, Somiju un Ālandu salas un paredzēts tieši uz salām dzīvojošo veco ļaužu saziņai. Projekta kopējās izmaksas ir 2,2 miljoni eiro (1,54 miljoni latu), no kuriem 1,66 miljoni eiro (1,16 miljoni latu) ir piešķirti no Eiropas Savienības "Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas". Pārējais ir valsts un pašvaldību līdzfinansējums.

"Projektā iesaistītos cilvēkus vieno tas, ka veselības dēļ neviens no viņiem vairs īpaši ārā neiziet."

Projekts ilgst trīs gadus – no 2010. līdz 2013.gadam. Kas notiks pēc tam, būs atkarīgs no šī projekta rezultātiem. Ja tie Igaunijai būs pieņemami, tad noteikti projektu varēs arī turpināt, skaidro A.Rasu, piebilstot, ka visticamāk par to maksāt tad vajadzēs pašiem.

Kuresāres Dienas centra vadītāja Tīa Tamsalu Igaunijas salu iedzīvotāju avīzē "Saarte Hääl" raksta, ka tad varētu nākties maksāt 15 eiro (10,5 latus) vienreizējo iemaksu un vēl mēneša maksu 9,90 eiro (6,93 latus).

Izklaide un speciālistu konsultācijas neklātienē

"Man šķiet, ka pašreizējie lietotāji ir ļoti apmierināti. Tā tomēr ir brīnišķīga iespēja sazināties. Viņi man zvana katru rītu," skaidro Inge Lunkova no Kuresāres Dienas centra. Viņa arī piebilst, ka centra darbinieki domā izveidot kādu konkursu vai viktorīnu visiem šiem no aktīvās sabiedrības nošķirtajiem iedzīvotājiem, lai tādējādi dažādotu šo ļaužu ikdienu. Ir arī ideja visiem vienlaikus pieslēgties Dienas centram un piedalīties kopīgā zīmēšanas nodarbībā vai rīta vingrošanā. Tāpat varētu ieviest veco ļaužu neklātienes tikšanos ar ārstiem un citiem speciālistiem, pie kuriem aiziet ir ļoti sarežģīti.

"Sirmie salas iedzīvotāji var ne tikai piezvanīt, bet ar VIRTU programmas starpniecību savu sarunu biedru arī redzēt."

I.Lunkova uzskata, ka tiešā saikne starp vecajiem cilvēkiem un sociālajiem darbiniekiem neizzudīs, jo sociālie darbinieki tāpat viņus apmeklē mājās. Taču pozitīvi varētu būt tas, ka vienu šādu aparātu varētu pievienot sociālajam centram, kur to novēro 24 stundas diennaktī, savukārt veco ļaužu aparātiem varētu ierīkot trauksmes pogu, kas centram dotu ziņu, ja ar viņiem kaut kas gadītos.

Viena no šī projekta dalībniecēm Hilja Lepika atzīst, ka tas ir ļoti aizraujoši. Viņa reižu pa reizei mēģina sazināties ar pilnīgi svešiem cilvēkiem, kas arī izmanto VIRTU sistēmu, un ir jau ieguvusi pāris ļoti labu draugu. "Ir tik jauki aprunāties un redzēt vienam otru," saka H.Lepika. Kundze atzīst, ka projektā iesaistītos cilvēkus vieno tas, ka veselības dēļ neviens no viņiem vairs īpaši neiziet no mājām.

Mērķis – radīt vienotu veco ļaužu labklājības reģionā

H.Lepika atzīst, ka lietot VIRTU neesot grūti, jo viņa pirms tam ir strādājusi ar datoru. Tāpat viņa domā, ka šo sistēmu ir iespējams vēl pilnveidot, un cer, ka tas noteikti notiks. Taču arī ar pašlaik pieejamo pakalpojumu viņa ir neizsakāmi apmierināta. Īpaši tādēļ, ka var ne tikai piezvanīt, bet ar VIRTU starpniecību iespējams savu sarunu biedru redzēt. Veciem cilvēkiem, kuri no mājām tikpat kā vairs neiziet, tas ir ļoti svarīgi.

Kā vēsta projekta mājaslapa, tad īpaši priecīgs šis notikums ir bijis divām vecām kundzēm, kas savulaik bija ļoti labas draudzenes, bet kustību traucējumu dēļ jau vairākus gadus viena otru nebija redzējušas.

Projekta mērķis ir radīt vienotu veco ļaužu labklājību reģionā. Projekts arī palīdz realizēt pašvaldības pamatfunkcijas, uzlabojot pakalpojumu pieejamību. Virtuālie sakari, protams, neaizstās saskarsmi ar dzīvu cilvēku, bet tie spēj uzlabot un papildināt jau esošo saziņu sociālo darbinieku un veco cilvēku starpā.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI