NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. decembrī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība
2
2

Lielais gada darbs – budžets ar pensiju samazinājumu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus: „Tiem, kuri paredzēs krīzes beigas, varēs piešķirt Nobela prēmiju.”

Lietuvas Seimā 2010. gada budžeta pieņemšana notika uz protestētāju mītiņu fona. Tautas kalpiem produktīvu strādāšanu mītiņi netraucēja, jo tie notika pie bijušās sporta pils, tā patālu no Seima ēkas. Tas tālab, lai mītiņu runas un lozungi nesatrauktu un netraucētu strādāt un lai nebūtu no jauna jāstiklo Seima logi, kā tas bija šā gada janvārī. Deputāti strādāja vaiga sviedros un savos lēmumos bija nepiekāpīgi. Sociālo budžetu pieņēma, balsojot otro reizi, bet - kā nu bija iepriekš nolemts, tā arī pieņēma.

Tik liels budžeta deficīts, kāds būs 2010. gadā, Lietuvā ir pirmo reizi pēc neatkarības atjaunošanas. Nacionālā budžeta deficīts - 5 miljardi litu (vairāk nekā miljards latu). Par 23 procentiem samazināsies valsts pārvaldes izdevumi, nākamgad mazākas algas saņems valsts ierēdņi, skolotāji, kultūras darbinieki, pensionāri. Arī Valsts sociālās nodrošināšanas fonds (Sodra) būs iedzīvojies krietnā deficītā. Dzīvosim uz parāda.

Pagaidām par parādu atdošanu valstsvīri nerunā, laikam jau nezina, kad to naudiņu varēs atdot. Mazāk dzirdams, kā valstī vairot ienākumus, bet vairāk tiek runāts par izdevumu mazināšanu.

Sociālie maksājumi – budžeta deficīta sedzēji

No jaunā gada sākuma līdz 2011. gada decembrim tiks samazinātas pensijas, bezdarbnieku pabalsti un citi sociālie maksājumi. Bērnu kopšanas pabalsti tiks samazināti no 1. jūlija. Parlamentārieši pažēlojuši tikai pirmās grupas invalīdus – viņiem maksājumi netiks apgriezti.

Seims ar pieņemto likumu pensijas samazina uz diviem gadiem (kas būs tālāk, to politiķi nespēj prognozēt), bet deputāti savas algas – vien uz gadu. Vai tas bija aizmāršības rezultāts?... Pēc krīzes beigām pensionāriem atlīdzināšot pensiju samazinājumu.

Pensiju kompensācijas kārtību līdz 2010. gada 1. jūlijam uzdots izstrādāt Sociālās aizsardzības un darba ministrijai. Uz jautājumu, kad sāks kompensēt pensiju samazinājumu, premjerministrs Andrjus Kubiļus atbildēja visai asprātīgi: „Tiem, kuri paredzēs krīzes beigas, varēs piešķirt Nobela prēmiju.” Bet datums, kad krīze Lietuvā beigsies, pagaidām gan nav nosaukts.

"Pensijas samazina uz diviem gadiem, bet deputāti savas algas – uz gadu."

Pensijas netiks samazinātas pensionāriem, kuru pensija nepārsniedz 650 litu (133 latus). Šādu pensionāru Lietuvā ir aptuveni 23 procenti no visa vecuma pensionāru skaita. Pensionāriem, kas saņem 700-850 litu (143-174 latus) pensiju, tā samazināta par 3-5 procentiem. Saņemot pensiju, sākot no 1000 līdz 1500 litiem (aptuveni 308 lati) un vairāk, pensijas naudiņa proporcionāli samazināsies par 7-12,3 procentiem.

Strādājošiem pensionāriem „nošķērēti” lielāki procenti. Vismazākais pensijas naudas zaudējums būs tiem pensionāriem, kuri mēnesī nopelna 200 litu (aptuveni 41 latu) - 2,5 procenti. Bet, ja darba samaksa pārsniedz 4200 litu (gandrīz 860 latu), nāksies šķirties no 70 procentiem pensijas naudas.

Pēc jaunā likuma bezdarbnieku sociālās apdrošināšanas pabalsts pirmajos trijos mēnešos tiks izmaksāts pilnā apmērā, bet turpmākajā izmaksas laikā nedrīkstēs pārsniegt 650 litu (aptuveni 133 latus).

Pensijas samazinājumu atcels, piešķiršanas laiku - pagarinās

Lielākajai daļai Lietuvas pensionāru gada beigās noskaņojums ir pesimistisks, turpretī parlamentārieši – pensionāri – optimismu pārlieku nezaudē, kaut arī viņu naudas maciņš kļūs plānāks. Lietuvas Tēvzemes savienības-Kristīgo demokrātu frakcijas locekle Vida Marija Čigriene lēš, ka pensiju pēc jaunā gada saņemšot par 70 procentiem mazāku – no pensijas palikšot tikai kādi 150-200 litu (31-41 lats). Cits šīs frakcijas loceklis Arimants Dučs jau sarēķinājis, ka viņa mēneša ienākumi pēc 1. janvāra samazināšoties aptuveni par 3 tūkstošiem litu (615 latu), ienākumi būšot mazāki gan samazinātās pensijas dēļ, gan arī samazināto parlamentārai darbībai atvēlēto līdzekļu dēļ.

"Aizvien biežāk tiek runāts par pensijā došanās vecuma paildzināšanu līdz 65 gadiem."

Ierindas parlamentārieša darba samaksa ir nepilni 7 tūkstoši litu (1433 latu). Vēl politiķi saņem 3,2 tūkstošus litu (654 latus) parlamentārai darbībai. Šī summa pēc 2010. gada 1. janvāra vairs būs „tikai” 2,1 tūkstotis litu (0,43 tūkst. latu).

Valdība mierina, ka visi pensiju un sociālo maksājumu ierobežojumi būšot spēkā tikai pāris gadus, bet aizvien biežāk tiek runāts par pensijā došanās vecuma paildzināšanu līdz 65 gadiem. To prasot valsts demogrāfiskā situācija. Patlaban Lietuvā sievietes pensijā dodas 60 gadu vecumā, vīrieši – no 62,5 gadiem.

Un nobeidzot. Prezidente Daļa Grībauskaite neizmantoja savas veto tiesības un 21. decebmrī Budžeta likumu parakstīja. Pensionāri gan cerēja, ka prezidente neparakstīs, bet... Premjerministrs A.Kubiļus savukārt saka: nevarot garantēt, ka samazinātās pensijas sāks kompensēt 2012. gadā. Parakstot 2010. gada nacionālo un sociālo budžetu, prezidente prognozēja, ka reāla Lietuvas ekonomikas atveseļošanās būšot jūtama 2011. gadā un budžeta - 2012. gadā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI