NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Politika
3
3

Ko Lietuvā raksta par 10. Saeimas vēlēšanām

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Lietuvas plašsaziņas līdzekļi jau laikus ziņoja, ka Latvijā 2. oktobrī gaidāmas parlamenta vēlēšanas. Komentētāju un ziņotāju balsīs varēja saklausīt bažas, ka Latvijā varētu uzvarēt radikālie spēki. Prognozēs par to, kas varētu iegūt visvairāk balsu, visbiežāk tika minēts „Saskaņas centrs”. Klausoties radio un televīzijas ziņas un pārskatot Lietuvas presi pēc 2. oktobra, jāsecina, ka lietuvieši priecājas un atzīst – latvieši izdarījuši pareizo izvēli.

Realitātē sakņots politiķis labāks par populistu

Portālā „Delfi” 4. oktobrī Latvijas vēlēšanu rezultātus komentē politologs Toms Janeļūns: „Protams, tā nedaudz jābrīnās, ka latvieši pozitīvi pieņēmuši savas valdības nepatīkamos spriedumus. Viņi (latvieši) spēja reaģēt racionāli un bez dusmām un nemetās ievēlēt radikāļus. Premjera Valda Dombrovska uzvara rāda, ka vēlētāji var arī saglabāt vēsu prātu un lieliski saprast, ka daži ļoti nepatīkami lēmumi ir nozīmīgi un politiķis, kas tādus pieņem, ir labāks par populistu.”

"Valda Dombrovska uzvara rāda, ka vēlētāji var arī saglabāt vēsu prātu."

Savukārt Viļņas Universitātes Vēstures fakultātes dekāns Zenons Butkus uzskata, ka vēlēšanu rezultāti nav negaidīti: „Tie ir objektīvi rezultāti. Ļoti nozīmīgi rezultāti. Latvijas iedzīvotāji krīzes situācijā izturējās atbildīgi, un radikālās partijas parlamentā ieguva maz vietu. Salīdzinājumā ar Grieķiju, kur sabiedrība pagalam apmulsa, latvieši izturējās mierīgi. Latvija varētu būt paraugs visiem, kā izturēties sarežģītā situācijā.”

Z. Butkus uzskata, ka lietuvieši varētu no kaimiņiem pamācīties: „Pārāk bieži mēs smejam, ka Latvijā ir vēl sliktāk, bet patiesībā viņi ir cieņas vērti un rāda piemēru, kā sabiedrībai, tā politiķiem.”

Mierīgais fiziķis Dombrovskis notur pozīcijas

Laikraksts „Lietuvos žinios” par vēlēšanām Latvijā 4. oktobrī raksta: „Latvieši balsoja par drakonisku taupīšanu.” Rakstā, kurā iespējami detalizēti aprakstīti arī vēlēšanu provizoriskie rezultāti, daudz komplimentu veltīts Valdim Dombrovskim. Un piebilsts: „Disciplinētie latvieši un stingrie taupīšanas pasākumi pelnījuši daudz uzslavu.”

Savukārt „Lietuvos rytas” 4. oktobra numurā žurnālists Vaids Saldžūns vēlēšanu rezultātus cieši sasaista ar V. Dombrovska personību, jau virsrakstā norādot: prezidents Latvijas glābēju atrada Briselē. Žurnālists atzīmē, ka V. Dombrovskis izkliedējis ne vien drūmās prognozes par Latvijas bankrotu, bet arī spējis mierīgi noturēties savā postenī. V. Saldžūns Dombrovski salīdzina ar Lietuvas premjeru Kubiļu: abiem esot fiziķu izglītība. Bet, atšķirībā no A. Kubiļus, V. Dombrovskim nepiemītot augstprātība.

"Disciplinētie latvieši un stingrie taupīšanas pasākumi pelnījuši daudz uzslavu."

Bet „Respublika” 4. oktobrī publicē Igaunijas eiroparlamentārietes Kristīnas Ojulandas intervijas fragmentus. K. Ojulanda paziņojusi, ka Latvijas parlamenta rezultāti vērtējami pozitīvi un Igaunijai vajadzētu lepoties ar to, ka viņu dienvidu kaimiņi teikuši „jā” stabilitātei. Pirmsvēlēšanu aptaujas rādījušas, ka vēlēšanās varētu uzvarēt opozīcijas partijas, kas pārstāv krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju daļu. K. Ojulanda uzskata, ka aptauju rezultāti varētu būt viltoti vai arī tie atspoguļojuši tikai Rīgas iedzīvotāju viedokli. Kremlis uz Latviju vienmēr esot vairāk izdarījis spiedienu nekā uz Igauniju. Laikam šis K. Ojulandas apgalvojums arī noteicis raksta nosaukumu: „Igaunija: Kremlis izdara lielu spiedienu uz Latviju”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI