NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
01. janvārī, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Eiropas Savienība

Lietuvai 2012.gadā - joprojām taupīšanas budžets

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai Eiropā, Lietuvai jāveic atbildīga valsts finanšu politika.

FOTO: Vikipēdija

Šā gada vasaras beigās un rudens sākumā nekas neliecināja, ka 2012.gada valsts budžeta apstiprināšana būs tik vētraina. Bija zināms, ka būs budžeta deficīts, ka parlamentārieši, gribēdami izpelnīties vēlētāju labvēlību 2012.gada rudens vēlēšanās, pieprasīs budžeta izdevumos iekļaut gan sava rajona skolas jumta labošanu, gan baznīcas ērģeļu remontu, gan arī citus līdzīgus izdevumus.

Bija sagaidāma ierastā segas raušana katram uz savu pusi. Un arī tas, ka opozīcija, kā allaž, kritizēs valdības iesniegto budžeta projektu. Tomēr tik sīkstu cīniņu neviens neparedzēja: opozīcija pret valdošajiem, koalīcijas partneri ar koalīcijas partneriem. Ierasts dzirdēt par budžeta "pīrāga" dalīšanu, bet šoreiz pareizāk to būtu salīdzināt ar diētiskā viruma šķaidīšanu.

Budžeta projekts bija jau gatavs, kad pēkšņi valdība nāca klajā ar paziņojumu, ka nākamā gada budžetā trūkstot 1 miljards litu (0,2 mljrd. latu) un tas esot sakarā ar eirozonas problēmām. Tādēļ nācies koriģēt nākamā gada valsts ekonomikas augšanas tempus. Rudenī nākamā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums tika plānots 4,7% apmērā, bet šo optimistisko prognozi nācās samazināt līdz 2,5 procentiem. IKP pieauguma prognoze 2013.-2014.gadā nemainās, pieaugums būšot 3,7-3,4% robežās.

"Ierasts dzirdēt par budžeta „pīrāga” dalīšanu, bet šoreiz pareizāk to būtu salīdzināt ar diētiskā viruma šķaidīšanu."

Valdība nedzirdēja (vai izlikās, ka nedzird) arodbiedrību prasību paaugstināt minimālo mēnešalgu līdz 1000 litiem (aptuveni 202 lati). Arodbiedrību pārstāvji un pensionāri 10.decembra mītiņā aicināja valdību 2012.gadā gan paaugstināt minimālo darba algu, gan arī budžeta sektora darbinieku algas, bet samazināt nodokļus darbaspēkam. Mītiņā valdībai tika atgādināts Evaņģēlijs: tā sakot, cilvēki runā ar valdību, bet tā viņus nedzird.

Kur pielikt, kur – nogriezt?

Kur ņemt naudu? Pirmais valdības priekšlikums bija vienkāršs - paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa likmi no 21 līdz 23% un pensionāriem tikai par 50% atjaunot pirmskrīzes līmeņa pensiju izmaksas (Lietuvā divus gadus pensijas samazinātas vidēji par 10%, strādājošajiem pensionāriem pat līdz 70%). Šie priekšlikumi tika noraidīti.

Pēc ilgām debatēm valdošā koalīcija nolēma, ka gandrīz visi valsts sektora izdevumi 2012.gadā būtu jāsamazina par 4% salīdzinājumā ar sākotnējiem plāniem, un tas ļaus ietaupīt aptuveni 600 miljonus litu (aptuveni 121 miljons latu). Tiek plānots līdz 1,5% samazināt pārskaitījumus privātajos pensiju fondos. Nolemts ieviest nodokli par dārgiem nekustamiem īpašumiem, kuru vērtība pārsniedz 1 miljonu litu, kas dos 17 miljonus litu (3,5 milj. latu), kā arī palielināt valsts uzņēmumu dividendes. Ir samazināta valsts investīciju programmu finansēšana. Palielināts nodoklis dabas resursu izmantošanai komerciālos nolūkos un samazināti līdzekļi ceļu uzturēšanai.

"Vecuma un invaliditātes pensijas no 2012.gada janvāra tiks atjaunotas pirmskrīzes līmenī."

Asas diskusijas izraisījās par greznības nodokļa ieviešanu luksusa precēm un ienākumiem no noguldījumiem. Bija projekts ar nodokli aplikt ienākumus no noguldījumiem, sākot no 200 litu (aptuveni 40 latu) ienākuma. Šis ierosinājums tika noraidīts. Līdz pavasarim atlikts arī jautājums par nodokli automašīnām.

Laba ziņa ir pensionāriem - vecuma un invaliditātes pensijas no 2012.gada janvāra tiks atjaunotas pirmskrīzes līmenī. Pensiju pacelšanu līdz pirmskrīzes līmenim atbalstīja Valsts prezidente Daļa Grībauskaite: "Pensijas Lietuvā jau tā ir viszemākās Eiropā. Nedrīkst taupīt uz vismazāk nodrošināto rēķina, dzenot tos vēl dziļākā nabadzībā. Atbalstu lēmumu par pensiju atgriešanu pirmskrīzes līmenī."

"Jostas savilkšana" turpinās

Lietuvas Seims 20.decembra vēlā vakarā galīgajā lasījumā pieņēma 2012.gada valsts un pašvaldību budžeta likumu. Nākamā gada budžets ir tikai nedaudz lielāks par šā gada budžetu. Likumu atbalstīja 72 deputāti, pret balsoja 45 tautas kalpi, trīs - atturējās.

Nākamā gada budžeta deficīts plānots 719 miljonu apmērā, un tas nepārsniegs 3% no IKP. Ieņēmumi tiek plānoti 25,1 miljarda litu (5,12 mljrd. latu) apmērā, izdevumi - 25,8 miljardi litu (5,26 mljrd. latu).

Ekonomists Nērijs Mačulis 2012.gada budžetu vērtē kā atbildīgu, un budžeta deficīts 719 miljonu litu (164 milj. latu) apmērā neesot traģisks. Budžeta deficīta iekļaušanās 3% rāmjos no IKP nodrošināšot iespēju finanšu tirgos naudu aizņemties par saprātīgām procentu likmēm.

"Budžeta deficīts 719 miljonu litu (164 milj. latu) apmērā nav nekas traģisks."

Sociāldemokrātu frakcijas līderis Aļģirds Butkēvičs pieņemtajā budžeta likumā nesaskata ilga laika perspektīvas, un Darba partijas frakcijas locekle Virgīnija Baltraitiene ir pārliecināta, ka budžetu pavasarī nāksies pārskatīt, kā arī atgriezties pie jautājuma par transporta līdzekļu aplikšanu ar nodokli.

Žurnālists Ķestutis Girņus avīzē "Lietuvos žinios" atzinīgi vērtē Seima operatīvo darbu, mazinot 2012.gada budžeta deficītu. Triju nedēļu laikā izdevies panākt vienošanos par pasākumiem, kas bija nepieciešami, lai aizpildītu negaidīti atvērušos budžeta "bedri", bet žurnālists konstatē arī nodokļu reformas haotiskumu.

Kā ziņo Prezidentes preses dienests, 28.decembrī Daļa Grībauskaite, parakstot 2012.gada valsts budžetu, atzīmējusi, ka arī nākamā gada budžets turpmāk paredz stingrus taupības pasākumus. "Pasliktinoties ekonomiskajai situācijai Eiropā, mums jāveic atbildīga valsts finanšu politika. Nodrošinot stingru finanšu disciplīnu, mēs nodrošināsim valsts stabilitāti un uzticamību starptautiskajos tirgos," Valsts prezidenti citē preses dienests.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI