E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8816
Lasīšanai: 2 minūtes

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nedod tiesības uz dzīvokli

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2016
laura Ose

Ja deklarēju savā privātā dzīvoklī savu īrnieku. Vai viņš var pretendēt uz manu īpašumu? Vai ir vienkārši viņu atkal izdeklarēt?

A
atbild:
22. janvārī, 2016
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Jums nav tiesību deklarēt īrnieka dzīvesvietu, to var darīt tikai pati persona, izmantojot e-pakalpojumu latvija.lv vai vēršoties ar iesniegumu attiecīgajā pašvaldībā.

Saskaņā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likumu īrniekam ir tiesības deklarēt savu dzīvesvietu īpašumā, kuru viņš īrē, neatkarīgi no tā, vai dzīvokļa īpašnieks to ļauj vai neļauj. Plašāks skaidrojums rakstā „Dzīvot deklarētajā dzīvesvietā ir paša interesēs”.

Attiecīgi, ja personai zudis tiesiskais pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā (šajā konkrētajā gadījumā persona dzīvokli vairāk neīrē), dzīvokļa īpašniekam ir tiesības lūgt anulēt ziņas par bijušā īrnieka deklarēto dzīvesvietu. Plašāku skaidrojumu par procedūru, kādā anulējamas ziņas par deklarēto dzīvesvietu, lasiet skaidrojumā „Kā izdeklarēt personu no sava īpašuma?”.

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības, tāpēc nav pamata uzskatīt, ka nākotnē īrniekam tas dotu tiesības izteikt pretenzijas attiecībā uz īrējamo platību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas