E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8280
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Atvaļinājuma dienu skaits – kalendārās dienas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2015
Raimonds

Jautājums ir par atvaļinājuma dienām summētajam darba laikam (maiņu darbs). Kā pareizi jāņem atvaļinājuma dienas plānotajam atvaļinājumam (piem., atvaļinājums 14 k/d): kalendārās darba dienas (šajā gadījumā 10) vai atvaļinājuma laikā paredzētās dienas, kad plānotas maiņas?

A
atbild:
06. novembrī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kas ir summētais darba laiks

Summētais darba laiks ir darba laika uzskaites forma. Tā principus nosaka Darba likuma 140.pants. Atšķirībā no normālā dienas vai nedēļas laika darba summētā darba laika darbiniekam ir noteikts pārskata periods (1-3 mēneši), kura ietvaros tad arī darba devējs fiksē nostrādāto laiku, vienlaikus raugoties, lai kopumā šajā periodā nebūtu pārsniegti normāla darba laika ietvari. Summētā darba laika gadījumā nedrīkst nodarbināt darbinieku ilgāk par 24 stundām pēc kārtas un vairāk par 56 stundām nedēļā.

Atvaļinājums

Ikvienam darbiniekam pienākas darba devēja apmaksāts atvaļinājums četru kalendāro nedēļu apmērā. Atvaļinājumu iespējams izmantot arī daļējā apmērā, kā norādāt Jūs savā jautājumā – 14 kalendārās dienas. Darba likumā attiecībā uz atvaļinājuma piešķiršanu nav noteikta īpaša kārtība summētā darba laika uzskaites darbiniekiem. Atkarībā no tā, vai darbinieks ir nodarbināts pilnu laiku vai nepilnu laiku, tiks aprēķināta atšķirīga atvaļinājuma nauda, taču nemainās piešķirto atvaļinājuma dienu skaits – Jūsu gadījumā, sākot ar konkrētu datumu, izmantojamas secīgi 14 kalendāra dienas pēc kārtas.

Atvaļinājuma naudas aprēķins

Darba likuma 75.panta astotajā daļā ir teikts: „Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai apmaksātā papildatvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vai stundas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu vai stundu skaitu atvaļinājuma laikā.

75.panta ceturtā daļa nosaka, kā tiek aprēķināta dienas vidējā izpeļņa summētā darba laika gadījumā: „Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā neietilpst pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74.panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.”

Summētā darba laika ietvaros darba laiks tiek plānots atbilstoši darba devēja izstrādātiem grafikiem. Tādējādi arī atvaļinājuma nauda Jums tiks aprēķināta saistībā ar šo grafiku.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas