E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8194
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6
6
6

Kaimiņa koku lapas privātīpašumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2015
Jānis

Labdien. Līdz ar mana privātīpašuma sētu atrodas kaimiņa 4 milzu lapu koki, kuru lapas un zari rudenī sabirst manā teritorijā. Vai pēc likumdošanas man ir tiesības no kaimiņa prasīt atkritumu maisus un to izvešanu, ja viņa koku lapas es pats savācu? Paldies.

A
atbild:
22. oktobrī, 2015

Civillikuma 1098.pants paredz:  ja uz robežas augošs koks liecas pār kaimiņa ēku, viņam ir tiesības prasīt, lai koka īpašnieks to nocērt, bet, ja pēdējais atteicas, pašam to nocirst un paturēt sev.

Šī panta komentāros norādīts, ka minētais noteikums vērsts uz to, lai pasargātu ēku no bojājumiem, kuri varētu rasties, kokam krītot. Šo tiesību normu var tulkot arī tādējādi, ka krītošās lapas rada kaimiņam zaudējumus - maisu iegādi un lapu izvešanu.

Tā kā Civillikuma normās ir ietverts principS, ka īpašums ir jāpārvalda tā, lai tas neradītu zaudējumus trešajām personām, Jums  varētu būt prasījuma tiesības pret kaimiņu atlīdzināt izdevumus, kas radušies saistībā ar lapu izvešanu. Tādējādi Jūs varat prasīt kaimiņam atlīdzināt maisu iegādes un lapu izvešanas izdevumus.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas