E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7986
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Pēc uzvārda maiņas veco pasi izmantot nedrīkst

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. septembrī, 2015
Krista Mateja

Cik ilgā laikā pēc laulības šķiršanas ir jānomaina uzvārds? Cik ilgi esošā pase ar veco uzvārdu ir derīga ceļošanai? Cik izmaksās jaunas pases izgatavošana?

A
atbild:
21. septembrī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Šķirot laulību, personai jāizvēlas, kāds būs tās uzvārds pēc laulības šķiršanas – tiks atgūts pirmslaulības uzvārds vai paturēts otra laulātā uzvārds, kurš iegūts, dodoties laulībā.

Pēc tam, tiklīdz būs stājies spēkā lēmums par uzvārda maiņu (ja tiks atgūts pirmslaulības uzvārds), Jums 30 dienu laikā par šo lēmumu jāinformē Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, kā arī jāsaņem jauns personu apliecinošs dokuments. Tas noteikts Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 10.pantā. Mainot uzvārdu, būs jāmaksā arī valsts nodeva 71,14 eiro apmērā.

Pasi, kurā ierakstīts laulības laikā esošais uzvārds, ceļošanai nedrīkst izmantot ar to brīdi, kad stājas spēkā lēmums par uzvārda maiņu. Jo saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 16.pantu personu apliecinošs dokuments ir lietošanai nederīgs, ja mainījies personas uzvārds.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.133 „Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu” par pases izsniegšanu 10 darbdienu laikā jāmaksā valsts nodeva 28,46 eiro apmērā, par izsniegšanu divu darbdienu laikā – 56,91 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas