E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7624
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par darba devēja uzteikumu ilgstošas darbnespējas gadījumā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2015
Aļona

Labdien! Esmu uz slimības lapas, pēc 2 nedēļām būs 6 mēneši. Sūtīs uz VDEK slimības lapas pagarināšanai. Arodslimības komisija man nozīmēta tikai augusta beigās. Ja es pēc 6 mēnešiem neiznākšu darbā, darba devējam ir tiesības atlaist no darba? Neskatoties uz to, ka darbā ir bijusi Valsts darba inspekcija, darba devējs zina, ka dokumenti ir pieņemti un ka ir nozīmēta Stradiņu slimnīcā komisija? Paldies.

A
atbild:
13. augustā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba likuma 101.pants paredz darba devējam tiesības pārtraukt darba attiecības ar darbinieku, kurš nepārtraukti slimo ilgāk par sešiem mēnešiem. Slimošanas laikā nedrīkst ieskaitīt grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī to darbnespējas laiku, kuras iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.

Likums nenosaka darba devējam pienākumu atlaist katru darbinieku, kas ilgstoši slimo. Tomēr tiesības to izdarīt viņam ir. Darba devējs pamatojas uz darbnespējas lapā sniegto informāciju, likums nenosaka pienākumu pārbaudīt darbnespējas pamatotību vai iemeslus. Izvērtējot iespēju uzteikt darba līgumu, darba devējam nav tiesību pieprasīt no darbinieka izziņas par viņa veselības stāvokli, pārbaudīt darbinieka diagnozes, vērtēt, vai minētās diagnozes varētu būt arodslimība un vai šīs saslimšanas ir darbnespējas cēlonis vai nav.

Ja ir darbinieks, kurš nepārtraukti slimo pusgadu, turklāt darba devējs vēlas ar viņu pārtraukt darba tiesiskās attiecības, tad darba devējam šajā gadījumā 10 dienas iepriekš ir jāuzsaka darba līgums. Ja darba devējs ilgstošas slimošanas dēļ vēlas atlaist darbinieku, kas ir arodbiedrības biedrs, atlaišana jāsaskaņo ar arodbiedrību.

Konsultāciju konkrētā situācijā saistībā ar darba tiesiskajām attiecībām varat lūgt Valsts darba inspekcijā, tālruņi 67 186 522; 67 186 523.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas