E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6087
Lasīšanai: 3 minūtes

Atvaļinājumu piešķiršana darbiniekam ar maziem bērniem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. janvārī, 2015
Zane

Labdien! Man būtu tāds jautājums. Darbā esam 4 - divām ir mazi bērni. Man personīgi 2, 3 gadus veci bērni. Man darba vadītājs pasaka, ka atvaļinājumā jāiet jūnijā, jo tai, kurai nav bērni, viņa grib vasaru... Agrāk biju dzirdējusi, ja bērns ir līdz 14 gadiem, tad ir priekšrocība tām sievietēm, nevis tiem, kuriem jau bērni pēc 20 gadiem. Kā tur īsti ir? Internetā lasīju, ka tiesības ir tikai, ja bērns līdz 3 gadu vecumam. Un ja darba devējs vienalga man pasaka, ka jūnijs un viss - kur man griezties pēc taisnības? Paldies.

A
atbild:
13. janvārī, 2015
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma un arī papildatvaļinājuma piešķiršanas kārtību un nosacījumus regulē Darba likuma 149.-151.pants.

Likumā ir teikts, ka ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķir katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem. Ar atvaļinājumu grafiku un tā grozījumiem iepazīstināmi visi darbinieki, un tam jābūt pieejamam ikvienam darbiniekam. Sastādot šo grafiku vai slēdzot vienošanos ar darbinieku, darba devējam ir pienākums pēc iespējas ņemt vērā darbinieka vēlmes.

Darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Attiecībā uz ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu ir paredzēts, ka darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, — papildatvaļinājumu piešķir trīs darba dienu apmērā; darbiniekiem, kuru darbs saistīts ar īpašu risku, — ne mazāk kā trīs darba dienas; darbiniekiem, kuru aprūpē ir mazāk par trim bērniem vecumā līdz 14 gadiem, — ne mazāk par vienu darba dienu.

Izrietoši no iepriekšminētā, darbiniekiem par atvaļinājuma laiku ir savstarpēji jāvienojas. Ja darbinieks uzskata, ka tiek pārkāptas viņa tiesības, pastāv iespēja vērsties Valsts darba inspekcijā - konsultatīvie tālruņi:  67 186 522  un 67 186 523.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas