E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6069
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ja ir šaubas par paternitāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2015
Salvis Bormanis

Sveiki! Man ir šaubas, ka mans dēls nemaz nav mans, jo mana bijušā saka, lai atsakos no bērna, jo tas neesot mans. Es viņai prasīju, lai taisām DNS testu, bet viņa nepiekrita. Man apnika, ka viņa visu laiku to man met acīs, un es pateicu, ka nemaksāšu vairs alimentus, lai iet uz tiesu, lai pierāda, ka tas ir mans bērns, un tad es turpināšu maksāt, ja izrādīsies mans. Bet viņa iesniedza sūdzību, ka es nemaksāju alimentus, iepriekš to darīju labprātīgi. Ja man ir šaubas, ka tas nav mans bērns, vai tiesa pieprasīs veikt DNS? Kuram no vecākiem būs jāmaksā par testu? Un, ja tas nebūs mans bērns, kā man tālāk rīkoties?

A
atbild:
13. februārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Bērnam ir tiesības saņemt pienākošos uzturlīdzekļus no tēva, kas par tādu ierakstīts viņa dzimšanas apliecībā. Ja oficiāli esat bērna tēvs un māte sniegs prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, viņai nav papildus jāpierāda, ka Jūs kā dzimšanas apliecībā ierakstītā persona esat bērna tēvs. Ieraksts dzimšanas apliecībā apliecina paternitāti.

Ja Jūs pats likumā noteiktā kārtībā paternitāti neapstrīdat, uzskatāms, ka Jums iebildumu nav un tiesa vadīsies no tās rīcībā esošiem pierādījumiem - dzimšanas apliecības, kas apliecina, ka esat tēvs.

Paternitāti Jūs varat apstrīdēt tiesā divu gadu laikā no brīža, kad uzzinājāt, ka nevarat būt bērna bioloģiskais tēvs. Ja izlemsiet to darīt, Jums tiesai būs jāpierāda, ka divu gadu termiņš nav beidzies, un savas šaubas, vai esat bērna tēvs, arī jāpamato. Situācija būtu vienkāršāka, ja Jūs vispirms veiktu DNS ekspertīzi par saviem līdzekļiem. Ja analīžu rezultāti apliecinās Jūsu aizdomas, prasību tiesā par paternitātes apstrīdēšanu varēsiet sniegt divu gadu laikā no brīža, kad būs saņemti DNS rezultāti.

Situācijā, kad nav nekādu pārliecinošu pierādījumu, kas apliecinātu šaubas par paternitāti, Jūs, protams, varat sniegt prasību tiesībā par paternitātes apstrīdēšanu un lūgt tiesu nozīmēt DNS ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās fakta noteikšanai.

Ar lietas izskatīšanu saistīto izdevumu iemaksāšanas kārtība noteikta Civilprocesa likuma 40.pantā. Piemēram, ja pieprasīsiet ekspertīzi, Jums kā prasītājam būs pienākums to iepriekš arī apmaksāt. Taču, ja rezultātā apstiprināsies, ka Jums ir bijusi taisnība, izdevumus tiesa piedzīs no atbildētājas. Bet, ja ekspertīze parādīs, ka bērna tēvs tomēr esat Jūs un prasība tiks noraidīta, ekspertīze paliks uz Jūsu rēķina un papildus būs jāapmaksā arī tiesas izdevumi.

Taču, jāņem vērā, ka, sniedzot prasību tiesā bez pievienota ekspertīzes atzinuma, varētu būt problēmas ar Civillikumā noteikto divu gadu termiņu, un šī iemesla dēļ tiesa prasību var noraidīt. Lai noskaidrotu, kā labāk rīkoties, Jums vajadzētu konsultēties ar juristu, kas specializējies ģimenes tiesībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas