E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4112
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzturlīdzekļu apmēra palielināšanas prasība jāpamato

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2014
Anita

Gribu rast skaidrību par vecāku rūpēm par bērnu. Bērna tēvs maksā minimālos uzturlīdzekļus, taču nekādu interesi par bērnu neizrāda. Bērnam ir nepieciešams velosipēds un jauna gulta (iepriekš šīs lietas gādāju pati, bez bērna tēva atbalsta) un no minimālajiem uzturlīdzekļiem šīs lietas nav iespējams iegādāties. Bērna tēvs atsakās segt pat pusi no izdevumiem, kas nepieciešami velosipēdam un gultai. Kā man rīkoties?

A
atbild:
30. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja ar bērna tēvu nav iespējams rast objektīvu risinājumu un vienoties, Jūs varat sniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Taču ņemiet vērā, ka šī prasība būs tiesai jāpamato, norādot apstākļus, ar kuriem prasību pamatojat, kā arī iesniedzot pierādījumus, kas tos apstiprina. 

Rūpes par bērnu neaprobežojas ar viņa uzturēšanu, proti, ēdināšanu, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu un kopšanu. Civillikuma 177.panta ceturtajā daļā teikts, ka rūpes par bērnu ietver arī izglītošanu, audzināšanu, tostarp garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšanu, pēc iespējas ievērojot bērna individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam. 

Tomēr jāuzsver, ka Civillikuma 179.pants noteic abu vecāku pienākumu uzturēt bērnu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli. Uzskats, ka visas ar bērna uzturu saistītās izmaksas vecākiem ir jādala uz pusēm, ir maldīgs. Katram vecākam jāuztur bērns atbilstoši savām finansiālām iespējām, bet nodrošinot ne mazāk par minimālo apmēru, kādu noteicis Ministru kabinets. 

Tāpēc tiesa, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku, tai skaitā arī Jūsu, finansiālo stāvokli. Katrs gadījums ir atšķirīgs, tāpēc, sagatavojot prasības pieteikumu, ir vērts konsultēties ar juristu, kurš specializējies ģimenes tiesībās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas