E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3962
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par dāvinājuma līguma noslēgšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. martā, 2014
ilona petrova

Labdien, sakiet, lūdzu, man ir jautājumi par dzīvokļa mantojumu. Tēvs grib uzdāvināt dēlam dzīvokli, kādi dokumenti jānoformē un cik tas maksā? Pēc manam domām: 1.Sastādīt dāvinājuma līgumu pie advokāta; cik jāmaksā par to? 2.Pie notāra noformēt izziņu (zemesgrāmatai); cik jāmaksā? 3.Saņemt zemesgrāmatu, apmaksāt valsts nodevu un kancelejas nodevu, cik tas maksā? 4.Vai vajag kaut ko iesniegt VID? Paldies par atbildi.

A
atbild:
17. martā, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Dāvinājuma līgumu var sastādīt gan privāti, gan pie notāra (kā privātu līgumu ar/bez paraksta īstuma apliecināšanas uz tā; kā notariālo aktu). Lai šādu līgumu sastādītu, nav speciāli jāvēršas pie advokāta. 

Ja dāvinājuma līgumu gatavosiet pie notāra, tad saskaņā ar MK noteikumiem Nr.747 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību" dāvinājuma līguma projekta sagatavošana pie notāra izmaksā 66,28 eiro; savukārt līguma, kurš apliecināts notariālā akta kārtībā, izmaksas ir atkarīgas no nekustamā īpašuma novērtējuma, kāds norādīts dāvinājuma līgumā. 

Lai zemesgrāmatā varētu nostiprināt apdāvinātās personas īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu, pie notāra abām pusēm jāparaksta nostiprinājuma lūgums jaunas tiesības nostiprināšanai. 

Nostiprinājuma lūguma zemesgrāmatai izmaksas ir 71,30 eiro (ja nostiprinājuma lūgumu nav jāparaksta arī sievai) vai 85,25 eiro (ja nostiprinājuma lūgumu ir jāparaksta arī sievai). 

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" par apdāvinātā (ja tas ir bērns) īpašumtiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā jāmaksā samazinātā valsts nodevas likme 0,5% no nekustamā īpašuma vērtības. 

Zemesgrāmatā būs jāsamaksā arī kancelejas nodeva 21,34 eiro apmērā. 

Pēc tam, kad parakstīts dāvinājuma līgums un apdāvinātā īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu nostiprinātas zemesgrāmatā, dāvinātājs vairs nav nekustamā īpašuma īpašnieks un ar to vairs nevar brīvi rīkoties. 

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis nav jāmaksā, ja apdāvinātais ir tuvā radniecībā (līdz trešajai pakāpei) ar dāvinātāju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas