E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3749
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Draudzības pirkums un iespējamie riski

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2014
Raimonds Kļava

Labdien! Gribam pārrakstīt mātes dzīvokli uz dēla vārda. Lai izvairītos nākotnē no iespējamiem neatvairāmiem mantiniekiem (otrais dēls), gribam noslēgt pirkuma līgumu. Šinī gadījumā mūsu izdevumi būs – pieteikuma sagatavošana un apstiprināšana pie notāra un valsts nodeva 0,5% no dzīvokļa kadastrālās vērtības. Pirkuma līgumu plānojam gatavot paši. Jautājums ir par summu, kuru vajag parādīt pirkuma līgumā – vai ir kāds ierobežojums par to minimumu, jo māte ar dēlu vienojas, ka faktiski no dēla puses naudas iemaksas nebūs.

A
atbild:
14. februārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Šeit pirmām kārtām jāņem vērā Civillikuma 2015.pantā noteiktais: „Nav vajadzīgs, lai pirkuma maksa taisni atbilstu pirkuma priekšmeta vērtībai, un līgums paliek spēkā, kaut arī priekšmets būtu pārdots zem tā īstas vērtības (draudzības pirkums) vai virs tās. Bet, ja pirkuma maksa nolikta tikai izskata pēc, tad līgums nav vis pirkums, bet ir dāvinājums.”

Ja pirkums kvalificējams kā dāvinājums, tad, piemēram, otrais dēls vai kāds cits neatraidāmais mantinieks šo pirkuma līgumu tiesā var apstrīdēt un iegūt sev labvēlīgu spriedumu.

Tādēļ ieteicams īpašumu pārdot vismaz par kadastrālo vērtību, kas ir valsts noteikta nekustamā īpašuma vērtība, bet var būt zemāka par tirgus vērtību.

Taču šajā gadījumā ieteicams vērsties pēc padoma pie zvērināta notāra un arī  līgumu sastādīt ar viņa palīdzību, lai tas būtu juridiski korekts un tiesā neapstrīdams. Citādi, šobrīd cenšoties ietaupīt salīdzinoši nelielu naudu, nākotnē varat iegūt sev nepatīkamu rezultātu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas