E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3454
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna kopšanas pabalsts un tiesības uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. janvārī, 2014
Līga Araka

Vai es varu saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja audzinu bērnu līdz 1,5 gadu vecumam un saņemu bērna kopšanas pabalstu 100 ls - vienlaicīgi abus?

A
atbild:
13. janvārī, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Ja persona saņem bērna kopšanas pabalstu un viņai ir tiesības arī uz bezdarbnieka pabalstu, tad personai ir tiesības abus šos pabalstus saņemt vienlaikus.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir pie nosacījumiem, ja:

1) persona ir ieguvusi bezdarbnieka statusu,
2) kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,
3) par personu Latvijā ir veiktas vai bija jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Jāpiebilst, ka persona, kura kopj bērnu, kas nav sasniedzis pusotra gada vecumu un saņem bērna kopšanas pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta pensiju apdrošināšanai, apdrošināšanai pret bezdarbu un invaliditātes apdrošināšanai.

Piemēram, ja māmiņa nekad iepriekš nav strādājusi un bērniņam ir 11 mēneši un Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu. Šajā gadījumā tiesības uz bezdarbnieka pabalstu nebūs, jo kopējais apdrošināšanas stāžs būs tikai 11 mēneši, t.i., mazāk par vienu gadu, kaut arī iemaksas apdrošināšanai pret bezdarbu būs veiktas vairāk nekā 9 mēnešus.

Savukārt, ja persona saņem vecāku pabalstu, tad abus šos pabalstus vienlaikus saņemt nevar, jo vecāku pabalsta izmaksa tiek pārtraukta uz laiku, kamēr persona saņem bezdarbnieka pabalstu. Jāmin, ka šādas situācijas, kad ar personu tiek pārtrauktas darba tiesiskās attiecības, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, ir izņēmuma gadījumi, kad, piemēram, ir bijis noslēgts darba līgums uz noteiktu laiku, darba devēja likvidācijas dēļ vai kādu īpašu iemeslu dēļ, kad darba ņēmējs pats lūdz izbeigt darba tiesiskās attiecības un tādējādi persona iegūst bezdarbnieka statusu un tai ir tiesības arī uz bezdarbnieka pabalstu (ja izpildījušies visi augstāk minētie nosacījumi attiecībā uz bezdarbnieka pabalstu).

Tāpat kā bērna kopšanas pabalsta saņēmējus, arī personas, kuras kopj bērnu, kas nav sasniedzis gada vecumu, un saņem vecāku pabalstu, valsts apdrošina pensiju apdrošināšanai, apdrošināšanai pret bezdarbu un invaliditātes apdrošināšanai, veicot obligātās iemaksas no valsts budžeta līdzekļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas