E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34212
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieks var izvēlēties bērna kopšanas atvaļinājuma ilgumu, nepārsniedzot pusotru gadu

J
jautā:
14. oktobrī, 2024
Diāna

Labdien! Kad man būtu jāatgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma? Bērns piedzima 20.08.2024., pēcdzemdību lapa ir 70 dienas, un esmu paņēmusi 13 mēnešus un arī nenododamo daļu. Ar kuru datumu man sākas un beidzas atvaļinājums? Paldies! 

A
atbild:
22. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājuma (BKA) piešķiršanu regulē Darba likums. Šo atvaļinājumu piešķir darba devējs, bet viņš to neapmaksā. Darba likums nosaka tiesības kopumā uz 1,5 gadus jeb 18 mēnešus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, ko parasti māmiņai darba devējs piešķir uz viņas iesnieguma pamata pēc tam, kad ir noslēgts dzemdību atvaļinājums (darbnespējas lapas B II daļa). 

BKA izmantošanas laikā vecākiem, kas ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie, rodas tiesības saņemt vecāku pabalstu. Tā izmaksu regulē likums “Par maternitātes un slimību apdrošināšanu”. No 2023. gada 1. janvāra vecāku pabalstu veido pamatdaļa un nenododamā daļa – divi kalendāra mēneši katram vecākam. 

Ir iespējams izvēlēties vienu no šādiem vecāku pabalsta saņemšanas periodiem: 

  • 19 mēneši, no kuriem pamatdaļu – 15 mēnešus no bērna piedzimšanas dienas – var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz pusotra gada vecumu, bet nenododamo daļu, divus kalendāra mēnešus katram vecākam, var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu;
  • 13 mēneši, no kuriem pamatdaļu – deviņus mēnešus no bērna piedzimšanas dienas – var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz viena gada vecumu, bet nenododamo daļu, divus kalendāra mēnešus katram vecākam, var izmantot līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. 

Jāņem vērā, ka vecāku pabalsta pamatdaļas periodā tiek ietverts arī maternitātes pabalsta izmaksas periods (darbnespējas lapas B II daļa). 

Līdz ar to BKA pats no sevis nesākas. Jums darba devējam ir jāiesniedz iesniegums, kurā lūdzat piešķirt bērna kopšanas atvaļinājumu, norādot laiku, uz kādu jūs vēlaties šo atvaļinājumu izmantot. Darba likuma 156.pants paredz jums un otram vecākam izmantot BKA gan vienlaikus, gan pa daļām, līdz bērns sasniedz 8 gadu vecumu.  

Savukārt darbnespējas lapas B II daļas noslēguma datums ir minēts šajā dokumentā. Ja jums tas nav zināms, tad iesakām sazināties ar darba devēju (darba devējs to var redzēt EDS sistēmā) un nokārtot iesnieguma par BKA piešķiršanu iesniegšanu. Pirmšķietami darbnespējas lapas B II daļas noslēguma datums ir 28.10.2024. 

Lai noskaidrotu, kad jums būs jāatgriežas darbā, BKA pirmajai dienai ir jāpieskaita jūsu izvēlētais BKA ilgums 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas