E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20829
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja netiek pildīts tiesas spriedums par saskarsmi ar bērnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. augustā, 2020
Liga

Ir tiesas lēmums un tiesā noslēgta vienošanās, izlīgums ar bērna tēvu par saskarsmi ar bērnu. Bērna tēvs šo saskarsmi nepilda, jo viņam ir mainījies darba grafiks. Par jaunu saskarsmi vienoties nevaram, un uz tiesu bērna tēvs nevēlas (lai noslēgtu jaunu vienošanos). Esmu izņēmusi tiesā izpildrakstu, ka bērna tēvs neīsteno saskarsmi, kuru pats tiesā prasīja. Tās ir 8 dienas mēnesī, ko viņš pats izvēlējās veltīt dēlam, bet nespēj izpildīt šo minimumu. Tā kā bērnam ir noteikta invaliditāte un esmu vienīgā, kas bērnu pieskata, vadā uz nodarbībām un terapijām, tad arī man ir vajadzīgs laiks sev, ko varu ieplānot. Bērna tēvs bērnu ņem pie sevis haotiski, laikus iepriekš nepabrīdinot, uzrodas pēdējā brīdī, līdz ar to nevaru savlaicīgi neko ieplānot (vismaz mēnesi iepriekš), kaut vai tās 8 dienas mēnesī. Kas man jādara ar šo izpildrakstu? Vēlos, lai šoreiz vienošanās izmaiņas tiesā sniedz viņš, jo es to jau vienreiz darīju.

A
atbild:
27. novembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Ja viena puse nepilda spēkā stājušos spriedumu, ar kuru tiesa ir apstiprinājusi izlīgumu, otra puse ir tiesīga ar izpildrakstu, tiesas spriedumu un iesniegumu vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja un uzsākt sprieduma piespiedu izpildi. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 34. panta sesto daļu, iesniedzot izpildu rakstu vai citu izpildu dokumentu izpildei, maksājama valsts nodeva: 3 eiro. Par izpildu raksta iesniegšanu zvērinātam tiesu izpildītājam jūs varat izlasīt portālā sniegtajā skaidrojumā šeit.

Savukārt, ja šobrīd mainījušies apstākļi (bērna tēva darba grafiks vai citi apstākļi), kas varētu ietekmēt saskarsmes laiku, biežumu utt., tad abi bērna vecāki ir tiesīgi, savstarpēji vienojoties (bez tiesas starpniecības), noslēgt rakstveida vienošanās par saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību. Šajā vienošanās dokumentā vēlams detalizēti atrunāt, piemēram, konkrētas nedēļas dienas un laikus, kad bērna tēvs īsteno saskarsmi ar bērnu, cik dienu iepriekš brīdina bērna māti, ja saskarsmi īstenot viņam nav iespējams. Vienošanās dokumentā var atrunāt arī to, ka objektīvu apstākļu dēļ noteiktajās dienās nerealizēto saskarsmi var aizvietot ar saskarsmi, piemēram, citās tuvākajās dienās utt. Jums ir tiesības vērsties pie jebkura zvērināta advokāta vai jurista, kas sagatavos vienošanās dokumentu, iekļaujot tajā jūsu situācijai un vēlmēm atbilstošus nosacījumus.

Ja tomēr noslēgt vienošanos nav iespējams, tad bērna vecāks ir tiesīgs vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par saskarsmes tiesības izmantošanas kārtības noteikšanu un tiesas ceļā noregulēt strīdu, lai saskarsme tiktu savlaicīgi ieplānota (atbilstoši šodienas faktiskajai situācijai – bērna slodzei, vecāku darba grafikiem), kā arī būtu paredzama un izpildāma.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas