E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34149
Lasīšanai: 4 minūtes

Aprūpes pakalpojuma nepieciešamību un iespējamo veidu vērtē sociālais dienests

J
jautā:
08. oktobrī, 2024
Anna

Vai sociālais dienests ir tiesīgs atteikt pakalpojuma sniegšanu personai, kura vecuma un veselības stāvokļa dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības un sev nepieciešamo aprūpi dzīvesvietā, pamatojoties uz argumentu, ka pakalpojums netiek sniegts personām gulošā stāvoklī? Persona iepriekš jau ir saņēmusi šādu pakalpojumu no sociālā dienesta, bet pēc ārstēšanās slimnīcā ir noteikts, ka viņai jāievēro gulošs vai sēdošs režīms 36 mēnešus. Sociālais dienests apgalvo, ka personām gulošā stāvoklī netiek nodrošināta aprūpe.  

A
atbild:
10. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā ir paredzēti vairāki pakalpojumi, ko saviem iedzīvotājiem sniedz pašvaldības sociālais dienests, tajā skaitā aprūpe mājās (pakalpojumi mājās pamatvajadzību apmierināšanai personām, kuras objektīvu apstākļu dēļ nevar sevi aprūpēt; sociālās aprūpes pakalpojums)  pasākumu kopums, kas vērsts uz to personu pamatvajadzību apmierināšanu, kurām ir objektīvas grūtības aprūpēt sevi vecuma vai funkcionālo traucējumu dēļ, un kas ietver sevī pakalpojumus personas dzīvesvietā un ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās u. c. 

Tas, ka viena veida atbalsts ir kaut kad izmantots, nenozīmē, ka tieši tāds pats pakalpojums varētu būt atbilstīgs arī jaunā situācijā.  Pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka gan kārtību, kādā konkrētie sociālie pakalpojumi tiek sniegti, kādos gadījumos un kādā apmērā, gan samaksas kārtību, kas ietver arī materiālās situācijas izvērtēšanu. 

Pamatojoties uz likumu, pašvaldība var noteikt, ka tiesības uz pakalpojumu ir: pilngadīgai personai, kura vecuma vai funkcionālu traucējumu dēļ nevar veikt ikdienas mājas darbus vai nodrošināt savu personisko aprūpi un kurai nav likumīgo apgādnieku vai tie objektīvu apstākļu dēļ nespēj nodrošināt personai nepieciešamo aprūpi; pilngadīgai personai, kurai slimības laikā vai atveseļošanās periodā ir grūtības veikt ikdienas mājas darbus un personisko aprūpi un kurai nav likumīgo apgādnieku vai tie objektīvu apstākļu dēļ nespēj nodrošināt personai nepieciešamo aprūpi. 

Sociālajā dienestā jāvēršas ar rakstveida iesniegumu, raksturojot situāciju un norādot nepieciešamo atbalstu. Jāiesniedz dokumenti (iztikas līdzekļu deklarācija, ārsta izziņa par personas veselības stāvokli un rekomendācijām personas sociālajai aprūpei, citi dokumenti, kas nepieciešami sociālajam dienestam lēmuma pieņemšanai). Sociālā dienesta lēmums ar pamatojumu būs rakstveidā. Tāds formulējums, kādu jūs izklāstāt jautājumā, – “personām gulošā stāvoklī netiek nodrošināta aprūpe” – neizklausās pēc lēmuma.  

Sociālā dienesta darbinieki lēmuma pieņemšanai izvērtē saņemtos dokumentus, var apmeklēt cilvēku viņa dzīvesvietā, izvērtēt viņa pašaprūpes spējas un individuālās vajadzības, kā arī ģimenes locekļu līdzdarbības iespējas.  

Ja sociālā dienesta lēmums neapmierina, tad to var apstrīdēt pašvaldības domē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas