E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34110
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kādi ir nosacījumi asistenta pakalpojuma saņemšanai skolā

J
jautā:
04. oktobrī, 2024
Simona

Labdien! Kādi ir nosacījumi asistenta pakalpojuma saņemšanai skolā, ja bērnam ir, piemēram, Dauna sindroms, smagi garīgās attīstības traucējumi? Vai ir nepieciešams ārsta atzinums? Kas meklē asistentu? Vai to meklē vecāki, skola, pašvaldība? Vai katram bērnam (ar diagnozi) ir jānodrošina asistents? Uz cik stundām? 

A
atbild:
14. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Asistenta pakalpojumu izglītības iestādē ir tiesīgi saņemt izglītojamie, kuri mācās pirmsskolas izglītības, vispārējās pamatizglītības, profesionālās pamatizglītības, arodizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās vidējās izglītības iestādēs (izņemot speciālās izglītības iestādes, kas saņem uzturēšanas izdevumus no valsts budžeta). 

Asistenta pakalpojumu var saņemt bērni no 5 līdz 18 gadu vecumam, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. 

No valsts budžeta apmaksāta asistenta pakalpojuma stundu skaits mēnesī nepārsniedz normālā darba laika stundu skaitu attiecīgajā mēnesī. 

Lai saņemtu asistenta pakalpojumu, vecāki iesniedz izglītības iestādē iesniegumu par asistenta pakalpojuma piešķiršanu, kur norāda darbības, kuru veikšanai nepieciešams asistenta pakalpojums. Ieteicams pievienot arī asistenta nepieciešamību pamatojošus dokumentus, lai izglītības iestādei nebūtu tie papildus jāpieprasa no atbildīgajām iestādēm. Iesniegumā var norādīt asistenta pakalpojuma sniedzēju (ja tāds ir zināms). 

Plašāka informācija Izglītības un zinātnes ministrijas tīmekļvietnē atrodama šeit, kā arī LV portāla skaidrojumā Asistents izglītības iestādē – atbalsts bērniem ar funkcionāliem traucējumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas