E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34078
Lasīšanai: 2 minūtes

Jaunās māmiņas tiesības uz atvaļinājumu

J
jautā:
03. oktobrī, 2024
iveta

Labdien! Esmu bērna kopšanas atvaļinājumā, un decembra vidū man būtu jāatgriežas darbā, bet man līdz šā gada beigām ir uzkrātas 20 atvaļinājuma dienas. Vai pēc atgriešanās no BKA iesākumā es varu izmantot uzkrātās atvaļinājuma dienas? Vai darba devējs tās apmaksas tādā pašā kārtībā? 

A
atbild:
Šodien
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums vispārēji noteic, ka par atvaļinājuma izmantošanu puses vienojas. Tādējādi jums ir tiesības laikus ar darba devēju vienoties, ka vēlaties izmantot atvaļinājuma uzkrājumu uzreiz pēc atgriešanās no bērna kopšanas atvaļinājuma. Savu lūgumu par konkrētu atvaļinājuma izmantošanas laiku darba devējam izsakiet rakstveidā, iesniedzot iesniegumu, vienu mēnesi iepriekš.  

Darba likuma 150. panta piektā daļa paredz tiesības darbiniekam, kam ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns ar invaliditāti līdz 18 gadu vecumam, ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu piešķirt vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā. 

Atvaļinājuma nauda jums tiks aprēķināta pēc Darba likuma 75. panta otrās daļas: ja pēdējo sešu vai vairāk mēnešu laikā darbinieks nav strādājis un viņam nav izmaksāta darba samaksa, tad vidējo izpeļņu aprēķina no darba samaksas par darbu sešos kalendāra mēnešos pirms attaisnotās prombūtnes perioda sākuma. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 169 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas