E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34009
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Bāriņtiesa lemj par atļauju rīkoties ar bērna mantu

J
jautā:
24. septembrī, 2024
Sintija

Labdien! Nepilngadīgam dēlam (14 gadi) pēc mirušā tēva palika mantojums  naudas līdzekļi (bērna vārdā bankas kontā, 43 000 eiro). Bērna pilnvarotā persona ir māte, mirušā tēva laulātā sieva. Par minētajiem līdzekļiem plānots iegādāties uz bērna vārda nekustamo īpašumu – dzīvokli. Kāda kārtība ir paredzēta likumdošanā, lai veiktu darījumu šādā veidā? Paldies! 

A
atbild:
04. oktobrī, 2024
Olga Lauva
juriste

Bāriņtiesa veic bērna mantisko tiesību un interešu aizstāvību, piemēram, lemj par atļauju rīkoties ar bērna mantu.  

Saskaņā ar Civillikuma 190. pantu “nepilngadīgo bērnu manta, izņemot 195. pantā minēto, atrodas vecāku pārvaldībā; ja viens no vecākiem mirst vai citu iemeslu dēļ nevar bērnu mantu pārvaldīt, to pārvalda otrs no vecākiem viens pats”. Vecāki pārvalda bērnu mantu ar aizbildņu tiesībām un pienākumiem.  

Līdz 16 gadu vecumam bērna manta atrodas vecāku pārvaldībā, savukārt pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas bērnam ir tiesības brīvi pārvaldīt visu, ko viņš ieguvis ar savu personisko darbu, ko vecāki nodevuši viņa brīvā pārvaldībā un ko bez atlīdzības piešķīruši radinieki vai citas personas, kā to paredz Civillikuma 195. pants. 

Bāriņtiesu likuma 59. pants noteic, ka lēmumu par atļauju rīkoties ar bērna vai citas personas ar rīcībspējas ierobežojumu mantu pieņem bāriņtiesa, kuras darbības teritorijā ir deklarēta bērna vecāku vai personas ar rīcībspējas ierobežojumu dzīvesvieta. 

Bāriņtiesai nepieciešams ievērot Civillikuma 189. pantā noteikto, ka bērni var noslēgt ar saviem vecākiem dažādus tiesiskus darījumus un, kamēr bērni ir nepilngadīgi, šādi darījumi noslēdzami tikai ar bāriņtiesas līdzdalību, kura ieceļ šim gadījumam aizbildņus, kā arī 268. pantā paredzēto, ka līgumus un citus tiesiskus darījumus starp nepilngadīgo un viņa aizbildni var noslēgt tikai ar bāriņtiesas piekrišanu un, ja nepilngadīgajam ir tikai viens aizbildnis, tādā gadījumā viņam jāieceļ vēl otrs. 

Līdz ar to jautājumā par nepilngadīga bērna mantas tālāku pārvaldību un darījumiem aicinātu vērsties attiecīgajā bāriņtiesā, kuras darbības teritorijā ir deklarēta bērna vecāka dzīvesvieta.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 235 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas