E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33980
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai mājas iedzīvotāji ir uzsākuši piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanas procesu

J
jautā:
20. septembrī, 2024
Je

Vēlos pirkt dzīvokli daudzdzīvokļu mājā Rīgā. VZD informācijas sistēmā kadastrs.lv uzzināju, ka zeme zem ēkas pieder fiziskai personai un attiecīgi jāmaksā lietošana maksa. Ar 01.01.2023. ir stājies spēkā Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums”. Kur varētu saņemt informāciju par to, vai īpašums noteiktā adresē ir pieteikts piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai,  arī uzzināt pašreizējo stāvokli par procesu, ja tāds ir ierosināts un notiek? Šī informācija ir svarīga, lai izlemtu par dzīvokļa iegādi un novērtētu papildu izmaksas par zemes iegādi nākotnē.  

A
atbild:
Šodien
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja dzīvojamā māja, kurā vēlaties nopirkt dzīvokli, atrodas uz citai personai piederoša zemes gabala, tad visu informāciju vispirms varat jautāt dzīvokļa īpašniekam – pārdevējam –, lai noskaidrotu, kāda ir likumiskās lietošanas maksa, kādā veidā tā tiek samaksāta un vai dzīvojamās mājas iedzīvotāji jau ir iesaistījušies zemes izpirkšanas procesā, proti, vai ir pieņēmuši lēmumu par atsavināšanas tiesību izmantošanas procesa uzsākšanu.  

Dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par zemes izpirkšanas uzsākšanu (balsojums “par” – vairāk nekā 1/2) un vēršas pašvaldībā ar attiecīgu iesniegumu. Dzīvokļu īpašnieki, pieņemot lēmumu par atsavināšanas tiesību izmantošanas procesa uzsākšanu, vienlaikus var pilnvarot personu veikt darbības, kas saistītas ar procesa īstenošanu. 

Pašvaldībā varat noskaidrot, vai no konkrētās mājas dzīvokļu īpašniekiem ir saņemts iesniegums par atsavināšanas tiesības izmantošanas procesa uzsākšanu. 

Kad saņemts dzīvokļu īpašnieku iesniegums, pašvaldība lemj par dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu – vai tas ir vai nav jāpārskata. 

Pēc tam pašvaldība arī vēršas Valsts zemes dienestā (VZD) izpērkamās zemes noteikšanai un reģistrēšanai. 

VZD paziņo dzīvokļu īpašniekiem informācija par atsavināmo zemi un tās atsavināšanas cenu. Paziņojumā tiek norādīta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācija par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, zemes gabalu, atsavināmo zemi un daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašumiem, atsavināšanas cena un tās sadalījums u. c.  

Pēc tam, kad VZD ir noteicis un reģistrējis atsavināmo zemi, aprēķinājis tās cenu un nosūtījis daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašniekiem un zemes gabala īpašniekam paziņojumu par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu, zemes atsavināšanas procesā iesaistās zvērināts tiesu izpildītājs.  

Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā nav paredzēts, ka publicējami saraksti par dalītā īpašuma izbeigšanas procesa uzsākšanu un zemes izpirkšanu. 

Šo zemju izpirkšanas process valstī ir sākts pērn gada pirmajā pusē, nedaudzās mājās tas ir pabeigts – zeme izpirkta –, pašreiz apmēram pusotra simta daudzdzīvokļu māju ir dalītā īpašuma izbeigšanas procesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 83 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas