E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34251
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā rīkoties, ja darba devējs neizmaksā galīgo aprēķinu pēc darba attiecību izbeigšanas

J
jautā:
16. oktobrī, 2024
Kestutis

Ko darīt, ja darba devējs kavējas izmaksāt algu un atvaļinājuma naudu? Ar darba devēju pārtraucu likumiskās darba attiecības 10. oktobrī. Ja pareizi atceros, tad alga par septembri un neizņemto atvaļinājumu ir jāizmaksā divu darba dienu laikā. Tagad ir 16. oktobris, un no naudas ne ziņas, ne miņas. Solīja visu izmaksāt pirms trīs dienām, bet nekā. Es nezinu ko man darīt. Vairsties policijā? Zvanīt VID? Vai darba devējs drīkst neizmaksāt to, kas man pienākas? 

A
atbild:
23. oktobrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Izbeidzot darba tiesiskās attiecības, darba devējam atbilstoši Darba likumam ir jāizmaksā darbiniekam tā sauktais galīgais aprēķins. Galīgais aprēķins ir vēl neizmaksātā darba samaksa par pēdējo nostrādāto laika periodu līdz  darba attiecību izbeigšanas dienai, atlīdzība par neizmantoto atvaļinājumu, nereti arī atlaišanas pabalsts, slimības nauda (A lapa) un avansa norēķinā pārtērētie līdzekļi. Galīgais aprēķins ir jāizmaksā pēdējā darba attiecību dienā.  Ja darbinieks atlaišanas dienā nav veicis darbu, tad viņam pienākošās naudas summas izmaksā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad viņš ir pieprasījis aprēķinu. Tas izriet no Darba likuma 128. panta regulējuma. 

Ja darba devējs nav darbiniekam izsniedzis galīgo aprēķinu (tātad ne tikai nav veicis ieskaitījumu darbinieka algas bankas kontā vai fiziski izmaksājis summu skaidrā naudā, bet arī nav izsniedzis informāciju (algas lapiņu)), tad darbinieks ir tiesīgs rakstveidā prasīt darba devējam darba samaksas aprēķina izsniegšanu, nosūtot to ierakstītā pasta sūtījumā vai parakstot ar elektronisko parakstu. 

Ja darbinieks šādu pieprasījumu nav rakstījis un saskaņā ar iepriekš spēkā esošā darba līguma nosacījumiem darba devējs nav izmaksājis visas darbiniekam pienākošās naudas summas algas izmaksas dienā, tad darbiniekam savu aizskarto tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai saskaņā ar Darba strīdu likumu ir tiesības vērsties tiesā ar pieteikumu par darba devēja savlaicīgi neizmaksātas darba samaksas piedziņu. Tāpat darbiniekam ir tiesības vērsties Valsts darba inspekcijā ar iesniegumu, aizpildot veidlapu.  

Iesniegumu var iesniegt klātienē vai elektroniski portālā www.latvija.lv. Iesniegums noformējams valsts valodā, tam vēlams pievienot darba līgumu, kā arī saraksti ar darba devēju, ja tāda ir notikusi, u. c. darbinieka ieskatā iesniegumā norādīto faktu apstiprinošus dokumentus. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas