E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33916
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Sods par koku nociršanu jāmaksā personai, kurai tas piemērots

J
jautā:
14. septembrī, 2024
Elvis

Sveicināti! Es plānoju no īpašnieka iegādāties zemesgabalu. Situācija ir tāda, ka uz esošā zemesgabala ir nocirsti vairāki koki, to esot darījis iepriekšējais, nevis esošais saimnieks. Iepriekšējais saimnieks apmaksāja tikai pusi no soda par koku nociršanu. Esošais saimnieks pirms zemes pirkuma netika informēts par piemērotajiem sodiem un koku nociršanu. Ja es iegādāšos konkrēto zemi un sākšu būvēt māju, vai neapmaksātais sods par koku nociršanu pāries uz jauno īpašnieku (mani) vai tomēr paliks personai, kurai tas tika piemērots?

A
atbild:
23. septembrī, 2024

Administratīvās atbildības likuma (AAL) 16. panta pirmā daļa paredz, ka naudas sods ir noteikta naudas summa, kas administratīvi sodītajai personai jāmaksā par izdarītu administratīvo pārkāpumu. Nosakot administratīvā soda veidu un mēru, ņem vērā izdarītā pārkāpuma raksturu, pie atbildības saucamās personas personību (juridiskajai personai – reputāciju), mantisko stāvokli, pārkāpuma izdarīšanas apstākļus, atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus. No situācijas apraksta izriet, ka par koku patvaļīgu nociršanu pie atbildības ir saukta konkrēta persona, kurai piemērots sods un kura veikusi daļēju soda samaksu. Saskaņā ar AAL 42. pantu sodītā persona ir persona, par kuru pieņemts un stājies spēkā nolēmums par administratīvā soda piemērošanu. 

Ja minētā persona, kurai piemērots sods par administratīvo pārkāpumu, labprātīgi neveic soda samaksu, tā tiek piedzīta piespiedu kārtā (AAL 269. pants). 

Cita situācija būtu gadījumā, ja pārkāpējs nebūtu noskaidrots un administratīvi sodīts. Tad atbilstoši Civillikumam īpašniekam ir pilnīgas varas tiesības pār lietu, līdz ar to viņam jāuzņemas atbildība par to, kas notiek viņa īpašumā, tostarp koku nociršanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas