E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33812
Lasīšanai: 2 minūtes

Pases vai personas apliecības kopijas iesniegšanu darba devējam normatīvie akti neparedz

J
jautā:
05. septembrī, 2024
Olga

Kad pieteicos darbā un parakstīju līgumu, mans darba devējs (SIA) paņēma manas pases kopiju (Latvijas pilsonība). Manas pases derīguma termiņš ir beidzies, un tagad mans darba devējs (grāmatvede) pieprasa no manis jaunās pases kopiju un draud ieturēt algu, ja atteikšos iesniegt jaunās pases vai personas apliecības kopiju. Vai manam darba devējam ir tiesības kontrolēt manu personas dokumentu derīguma termiņu? Vai šī prasība ir likumīga? Ja jā, tad uz kāda likuma pamata? 

A
atbild:
10. septembrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 35. pants par darba līguma sagatavošanai nepieciešamajiem dokumentiem noteic, ka pretendentam ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.  

Gadījumus, kad darba devējs ir tiesīgs veikt ieturējumus no darbinieka darba samaksas, nosaka Darba likuma 78. un 79. pants. Par pases vai personas apliecības kopijas neiesniegšanu ieturējumus no darba samaksas veikt nav tiesību. Pases vai personas apliecības kopijas iesniegšanu darba devējam neviens likums neparedz. 

Ja jūsu pasei ir beidzies derīguma termiņš, tad jums tā ir jāatjauno, vēršoties kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļām. Personu apliecinošu dokumentu likuma 13. panta pirmā daļa noteic, ka personu apliecinoša dokumenta turētājs mēneša laikā pēc tiesiskā statusa maiņas vai dokumenta derīguma termiņa beigām nodod personu apliecinošu dokumentu izdevējiestādei. Proti, pase nav jūsu īpašums, tā pieder Latvijas valstij, jūs esat tikai tās turētājs. Savukārt Personu apliecinošu dokumentu likuma 17. pants nosaka sodu par administratīviem pārkāpumiem personu apliecinošu dokumentu jomā. Tostarp par dzīvošanu bez derīga personu apliecinoša dokumenta piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 35 eiro. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas