E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33809
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesībām uz maternitātes un vecāku pabalstu sociālās apdrošināšanas iemaksu minimums ir trīs mēneši

J
jautā:
04. septembrī, 2024
Aija

Labdien! Pēc pieciem vienā darbavietā nostrādātiem gadiem darba attiecības tika pārtrauktas pēc abpusējas vienošanās. Bet tā vietā, lai mestos jaunā darbā, gribu kļūt par māmiņu. Šī procesa veiksme, protams, ir Dieva rokās, bet uztrauc jautājums par pabalstiem. Bezdarbniecēm, kas kļūst par mammām, tādi, šķiet, nepienākas. Vai sociālās iemaksas, kas veiktas nostrādātajos gados, neko nemaina? Cik mēnešu man būtu jānostrādā jaunajā darbavietā, lai veidotos sakarīgs pabalsts?

A
atbild:
09. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā sociālā apdrošināšana ir tikai pensijai, minētais periods neveido tiesības uz īstermiņa sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem – pabalstiem. Iepriekšējos darba gados veiktajām iemaksām nav ietekmes uz maternitātes un vecāku pabalstu.   

Tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu ir sociāli apdrošinātām sievietēm, tas ir, jābūt darba ņēmējai vai pašnodarbinātajai, kura noteiktu laiku veikusi valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.  

Tiesības saņemt maternitātes pabalstu ir personām, par kurām ir veiktas vai bija jāveic obligātās iemaksas maternitātes apdrošināšanai:  

  • ne mazāk kā trīs mēnešus pēdējo sešu mēnešu periodā pirms mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (grūtniecības atvaļinājuma pirmā diena, no kuras tiek izsniegta darbnespējas lapa B);   
  • ne mazāk kā sešus mēnešus pēdējo 24 mēnešu laikā. 

Ja ir noteiktas tiesības uz maternitātes pabalstu, tad piešķir arī vecāku pabalstu.  

Maternitātes pabalstu izmaksā par 56 vai 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām un 56 vai 70 dzemdību atvaļinājuma dienām (ņemot vērā laiku, kad sieviete stājas ārsta uzskaitē, un to, vai dzemdībās bijuši sarežģījumi), par kurām ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. 

Vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā tiek piešķirts grūtniecības atvaļinājums. 

Ja attiecīgajos 12 mēnešos tikai dažos mēnešos ir bijuši darba ienākumi, bet pārējā laikā ienākumu nav bijis (nav strādāts, nav bijis sociālo iemaksu), tad par tiem mēnešiem maternitātes pabalstam vidējo iemaksu algu noteiks 70 procentu apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

Vecāku pabalstam vidējo iemaksu algu nosaka līdzīgi. Proti, ja vidējās iemaksu algas aprēķina 12 kalendāro mēnešu perioda daļā iemaksu alga nav bijusi, vidējo iemaksu algu par minēto periodu nosaka 40% apmērā no valstī noteiktās mēneša vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. 

No 12 mēnešu aprēķinam paredzētā perioda izslēdz pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.

Informācija, aprēķina piemēri pabalstiem ģimenēm ar bērniem pieejami Valsts sociālās apdrošināšanas tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 101 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas