E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33778
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Kur jāmaksā nodokļi, ja no Latvijas attālināti strādā pie Lielbritānijas darba devēja

J
jautā:
03. septembrī, 2024
Mārite

Labdien! Ja es dzīvoju Latvijā, bet strādāju attālināti Lielbritānijas firmā, un tur tiek nomaksāti nodokļi, kādi nodokļi vēl jāmaksā Latvijā?

A
atbild:
24. septembrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskās personas – iekšzemes nodokļu maksātāji (rezidenti) –, kas guvušas ienākumu Latvijā un ārvalstīs. 

Latvijas rezidents, kas kalendāra gadā guvis ienākumus ārvalstī, nodokli no šiem ienākumiem maksā Latvijā. 

Ar nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus: 

  • kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgta un stājusies spēkā konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu;
  • kas attiecīgajā ārvalstī ir pakļauti aplikšanai ar iedzīvotāju ienākuma nodokli vai tam analoģisku nodokli.

Par algota darba ienākumu Lielbritānijā ir jāiesniedz deklarācija, bet nodoklis nav jāmaksā, ja algota darba ienākums ir aplikts ar algas nodokli Lielbritānijā. 

Informāciju par IIN piemērošanu Latvijā varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā, rakstot uz e-pasta adresi: vid@vid.gov.lv, sazinoties EDS (Elektroniskās deklarēšanas sistēmā), zvanot uz tālruņa numuru: 67120000. 

Attiecības starp Eiropas Savienību un Apvienoto Karalisti sociālās drošības jomā no 2021. gada 1. janvāra  regulē līgumi pēc izstāšanās no ES. 

Attiecībā uz attālināto darbu un sociālo iemaksu veikšanu tie paredz, ka uz personu attiecas tikai vienas valsts tiesību akti, proti, tās valsts tiesību akti, kurā persona faktiski strādā. 

Ja fiziskā persona, kuras dzīvesvieta ir Latvijā, noslēdz darba līgumu ar trešajā valstī reģistrētu darba devēju un darbu veic attālināti, strādājot Latvijā, persona pati veic sociālās iemaksas Latvijā, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja–ārvalstnieka statusā saskaņā ar likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” noteikto. 

Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1. panta 4) punkta a) apakšpunkts noteic, ka iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja–ārvalstnieka ir persona, kuru Latvijas Republikas teritorijā nodarbina darba devējs–ārvalstu nodokļu maksātājs, ja šīs personas pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā. 

Par reģistrēšanos iekšzemes darba ņēmējam pie darba devēja–ārvalstnieka un sociālo iemaksu veikšanas kārtību izklāstīts VID materiālā, kas pieejams šeit.  

Par sociālo apdrošināšanu konkrētajā situācijā jāuzzina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Saziņa ar VSAA iespējama, rakstot uz e-pasta adresi: konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru: +371 64507020.  

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas