E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33768
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
2
1
2

Kā iekļūt kaimiņa dzīvoklī, ja ir avārijas situācija

J
jautā:
02. septembrī, 2024
Jūlija

Vienā no daudzdzīvokļu mājas dzīvokļiem ir notikusi ūdens noplūde. Ir applūdināts dzīvoklis, kas atrodas vienu stāvu zemāk. Dzīvokļa (ar noplūdi) saimnieks atsakās laist iekšā apsaimniekošanas firmas santehniķi, lai novērstu noplūdi. Pats saimnieks arī negrasās neko labot. Kā jārīkojas šādā gadījumā, lai novērstu avārijas situāciju? 

A
atbild:
13. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jēkabs Treijs, zvērināts advokāts

Atbilstoši spēkā esošajai Dzīvokļa īpašuma likuma redakcijai pausts pamatots viedoklis, ka ieinteresētajai personai (dzīvokļu īpašnieku kopībai, ko pārstāv pārvaldnieks) jāceļ prasība tiesā par Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 7. punktā noteiktā īpašnieka pienākuma nodrošināt piekļuvi savam dzīvoklim izpildi.  

Papildus norādāms, ka Civilprocesa likums paredz arī ātrāku un efektīvāku situācijas noregulējumu, negaidot līdz galīgajam tiesas spriedumam. Piemēram, var īstenot pagaidu aizsardzības institūtu. Civilprocesa likuma 138(1). panta pirmās daļas 3. punktā kā pagaidu aizsardzības līdzeklis noteikts pienākums atbildētājam noteiktā termiņā veikt noteiktas darbības. Konkrētajā gadījumā attiecīgajam dzīvokļa īpašniekam var prasīt uzlikt par pienākumu nekavējoties, piemēram, vienas darbdienas laikā, nodrošināt piekļuvi īpašumam. Pieteikumu par pagaidu aizsardzības noteikšanu var iesniegt arī paātrinātā kārtībā pirms prasības celšanas (Civilprocesa likuma 139. pants) būtiska kaitējuma novēršanai. Minēto pieteikumu tiesa izskatīs 10 dienu laikā atbilstoši Civilprocesa likuma 140(1). panta otrās daļas nosacījumiem. 

Attiecīgo pieteikumu īpašnieku kopība var uzdot nekavējoties sagatavot pārvaldniekam kopības vārdā. Tāpat arī citos gadījumos, ja īpašnieku kopības intereses tiešā veidā nav skartas, tad pieteikumu sagatavo ieinteresētais dzīvokļa īpašnieks. 

Jāatzīst, ka praksē novēroti gadījumi, kad pārvaldnieks bez tiesas lēmuma starpniecības pats pēc savas iniciatīvas, nesagaidot dzīvokļa īpašnieka rīcību, iekļūst dzīvokļa īpašumā, lai nekavējoties novērstu būtisku kaitējumu visas kopības interesēm. Tiesa, konkrētā rīcība būtu uzskatāma par, iespējams, pārāk plašu un agresīvu Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 7. punkta tulkojumu, kā arī tā robežojas ar attiecīgā dzīvokļa īpašnieka tiesību aizskārumiem un var novest pie pienākuma atlīdzināt radītos zaudējumus un kaitējumu konkrētajam īpašniekam. Dzīvojamās mājas pārvaldnieka tiesības iekļūt atsevišķā dzīvokļa īpašumā noteiktos gadījumos un noteiktā kārtībā var paredzēt pārvaldīšanas līgumā, kas ir rekomendējoši.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 99 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas