E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33732
Lasīšanai: 2 minūtes

Jaunu darba pienākumu gadījumā jāveic grozījumi darba līgumā

J
jautā:
27. augustā, 2024
Artūrs

Labdien! Uzņēmumā strādāju gandrīz piecus gadus. Kad uzsāku darbu, mēs bijām pieci kolēģi. Ar gadiem štats tika samazināts. Tagad esam trīs. Pēc pēdējā kolēģa atlaišanas mūsu alga palika nemainīga. Darba apjoms nav mainījies, pienākumi tika sadalīti starp tiem darbiniekiem, kuri palika. Vai to var uzskatīt par darba apstākļu pasliktināšanos? Vai vajadzētu būt algas pielikumam vai kompensācijai? Paldies! 

A
atbild:
02. septembrī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā sniegtā informācija pēc būtības ir pretrunīgi vērtējama. Jūs norādāt, ka strukturālo izmaiņu rezultātā uzņēmumā nodarbināto darbinieku darba apjoms kopumā nav mainījies un starp atlikušajiem darbiniekiem ir sadalīti no darba atbrīvoto darbinieku darba pienākumi. 

Pirmkārt, vēršama uzmanība: ja pēc strukturālajām izmaiņām uzdotie pienākumi ir tādi, kas neatbilst darba līgumā noteiktajiem, tad darba devējam, nosakot jaunus pienākumus, jāpiedāvā vienošanās par grozījumiem darba līgumā. Vienošanos paraksta abas puses. 

Ja darba apjoms līdz ar jaunu pienākumu uzdošanu tomēr ir mainījies (tas ir pieaudzis), kā norādīts iepriekš, ir veicamas izmaiņas darba līgumā, kā arī pamats runāt par izmaiņām nolīgtajā atalgojumā.  

Otrkārt, jautājumā minētais, ka darba apjoms nav mainījies, neliecina par darba apstākļu pasliktināšanos. Līdz ar to tādā gadījumā nav pamata darbiniekiem, kuri turpina darbu, izmaksāt kompensāciju.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas