E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33424
Lasīšanai: 3 minūtes

Bērna kopšanas atvaļinājumu uz pusotru gadu piešķir darba devējs, bet viņš to neapmaksā

J
jautā:
26. jūlijā, 2024
Valentīna

Labdien! Vai man vai vīram ir tiesības izņemt divu mēnešu apmaksātu atvaļinājumu līdz bērna astoņu gadu vecumam? Patlaban meitai ir seši gadi. Abi ar vīru strādājam. Ar bērnu biju dekrētā pusotru gadu. 

A
atbild:
29. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājums acīmredzot ir par vecāku pabalstu, kuram kopš 2023. gada ir nenododamā daļa, tas ir, no visa vecāku pabalsta kopējā perioda (kas tagad ir 19 vai 13 mēneši) vecāku pabalstu divus mēnešus var saņemt tikai katrs no vecākiem. Otrs vecāks divus mēnešus izmaksājamo pabalstu nevar saņemt, tāpēc to sauc par nenododamo daļu. Tiesības uz divu mēnešu vecāku pabalstu var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam. Turklāt obligāts nosacījums minētā pabalsta saņemšanai ir atrašanās bērna kopšanas atvaļinājumā.  

Vecāku pabalsta jaunā sadales un izmaksas kārtība attiecas uz vecākiem, kuriem bērni piedzimuši pēc 2023. gada 1. janvāra. Līdz ar to ne jums, ne vīram uz divu mēnešu ilgu vecāku pabalstu līdz bērna astoņu gadu vecumam nav tiesību. 

Jaunā vecāku pabalsta izmaksas kārtība nav mainījusi tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu. Darba likumā ikvienam strādājošajam vecākam – gan mammai, gan tētim – saistībā ar bērna dzimšanu ir paredzētas tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. 

Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs, tomēr viņš to neapmaksā. No jūsu informācijas secināms, ka esat izmantojusi bērna kopšanas atvaļinājumu. Vīrs savu Darba likumā paredzēto bērna kopšanas atvaļinājumu, ja to līdz šim nav izmantojis, var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, taču tas nebūs apmaksāts atvaļinājums. 

Šķietamību, ka bērna kopšanas atvaļinājums ir apmaksāts, rada tas, ka vecāku pabalsta saņemšana ir saistīta ar atrašanos bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja tā saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, tātad nestrādā, pabalstu izmaksā pilnā apmērā. Ja tā saņēmējs neatrodas atvaļinājumā, bet strādā, tad izmaksā pusi no piešķirtā pabalsta. Vecāku pabalstu izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), to maksā valsts sociāli apdrošinātajiem vecākiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas