E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33418
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Darbiniekam pēc sešu mēnešu darba ir tiesības prasīt atvaļinājumu

J
jautā:
25. jūlijā, 2024
Atis

Vēlos zināt, vai pienākas atvaļinājums. Trikātas pienotavā šis jautājums nav sakārtots.

A
atbild:
30. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ikvienam darbiniekam, kas pie konkrētā darba devēja ir nostrādājis vismaz sešus mēnešus, ir tiesības prasīt atvaļinājumu četru kalendāra nedēļu apmērā. To nosaka Darba likuma 149. pants 

Atvaļinājuma tiesība paredz, ka par vienu darba gadu (viena gada periods no darba līguma noslēgšanas datuma) ir tiesības uz darba devēja apmaksātu četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu. 

Darbinieks atvaļinājumu var izmantot vienlaidus vai pa daļām – pilnām kalendāra nedēļām. Lai nodrošinātu darbinieka tiesības uz pilnvērtīgu atpūtu, ja atvaļinājums, piemēram, tiek izmantots pa daļām, likums noteic, ka viena atvaļinājuma daļa nevar būt īsāka par divām kalendāra nedēļām.  

Darba devējam darbinieka vēlme izmantot atvaļinājumu konkrētā laikā jāņem vērā atbilstoši iespējām. Ja uzņēmuma pilnvērtīgas darba gaitas nodrošināšanai darbiniekam atvaļinājuma izmantošana pilnā četru kalendāra nedēļu apmērā nav iespējama, likums dod tiesības darba devējam divas atvaļinājuma nedēļas pārcelt uz nākamo darba gadu. Tādā gadījumā pārceltā atvaļinājuma daļa jāpievieno nākamā gada atvaļinājumam.  

Atvaļinājumu piešķir, pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos (iesniegums) vai pēc iepriekš sastādīta un apstiprināta atvaļinājumu grafika. Atvaļinājumu nevar aizstāt ar izmaksu naudā, izņemot situāciju, kad darba attiecības tiek pārtrauktas. 

Jautājumā nav norādīts jūsu nodarbinātības laiks, tādēļ sniegt atbildi, vai jums pienākas atvaļinājums, nav iespējams. Jums ir jāvēršas ar rakstveida iesniegumu pie darba devēja, lūdzot atvaļinājumu piešķirt. Būtiski ir ievērot rakstveida formu, jo uz rakstveida iesniegumu darba devējam ir obligāts pienākums atbildēt. Ja darba devējs atvaļinājumu nepiešķir un tas pēc nostrādātā laika pienākas, jums ir tiesības ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā (VDI).  

Vairāk informācijas saistībā ar jautājumiem par atvaļinājumu uzzināsiet LV portāla skaidrojumā “Zini un izmanto savas tiesības uz atvaļinājumu un papildatvaļinājumu!”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas