E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33257
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rīkoties, ja atvaļinājuma laikā nomirst tuvs ģimenes loceklis

J
jautā:
11. jūlijā, 2024
Natalja

Labdien! Esmu atvaļinājumā, nomira mana māte. Vai atvaļinājumam tiek pievienotas divas dienas bērēm? 

A
atbild:
16. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba tiesību juristi skaidro, ka atvaļinājums ir no darba brīvas dienas, ko persona ir tiesīga izmantot pēc saviem ieskatiem – doties ceļojumā, strādāt dārzā, nedarīt neko vai izmantot šo laiku tā, lai pēc atpūtas ar jauniem spēkiem varētu atgriezties darbā.  

Darba likuma 74. pantā darba devējam ir noteiktas tiesības uz darbinieka iesnieguma pamata piešķirt divas brīvas dienas sakarā ar tuva ģimenes locekļa nāvi. Tomēr likumā nav konkretizēts, kādi tuvinieki ir uzskatāmi par tuviem ģimenes locekļiem. Tāpēc šādus gadījumus mēdz definēt uzņēmuma iekšējos normatīvajos aktos. 

Ja tuvs ģimenes loceklis – māte – mirusi jūsu atvaļinājuma laikā, ir pamats uzskatīt, ka bēru sarīkošana nav uzskatāma par atpūtu. Tādēļ jums var ieteikt ar iesniegumu vērsties pie darba devēja, lūdzot pagarināt atvaļinājumu par divām dienām, pamatojoties uz DL 74. panta pirmās daļas 4. punktu. Iesniegumam pievienojama tuvinieka miršanas apliecības kopija un uzrādāms dokuments (dokumenti), kas apliecina radniecību ar jums. Darba devējam būs tiesības izlemt, kā konkrētajā situācijā rīkoties. Atbilstoši Darba likuma 150. panta sestajai daļai ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pārceļ vai pagarina darbinieka pārejošas darbnespējas gadījumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas