E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33246
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Īpašums, kas novēlēts kā dāvinājums, ir laulātā atsevišķā manta

J
jautā:
09. jūlijā, 2024
Kaspars

Labdien! Šobrīd ar sievu norit šķiršanās process. Mums nav noslēgts laulības līgums. Laulības laikā iegādājāmies zemi, kuru vēlāk es pie notāra uzdāvināju sievai. Uzcēlām uz šīs zemes māju, taču pēc tam pie notāra viņa man to uzdāvināja atpakaļ, nevis atsakoties, bet gan ar jaunu dāvinājuma līgumu dāvinot zemi ar māju. Vai šobrīd, šķirot laulību, manta tiks dalīta uz pusēm? Vai dāvinājums no sievas laulības laikā arī skaitās šķiramā manta? Mums ir trīs bērni. Kā ar tiesībām mantot šādu dāvinājumu?  

A
atbild:
19. jūlijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 1912. pantu dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību. Šajā gadījumā nekustamais īpašums, kas laulības laikā novēlēts kā dāvinājums, ir laulātā atsevišķā manta, par ko tiek izdarīts ieraksts zemesgrāmatā. 

Atbilstoši Civillikuma 91. panta pirmās daļas 3. punktam katra laulātā atsevišķā manta ir manta, ko viens laulātais bez atlīdzības ieguvis laulības laikā. Tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķā manta, ierakstāms zemesgrāmatās. Nepietiek ar to, ka zemesgrāmatā viens laulātais ir ierakstīts par konkrētā īpašuma īpašnieku, bet ir jābūt arī ierakstam par to, ka tā ir šīs personas atsevišķā manta. Laulātā atsevišķā manta laulības šķiršanas gadījumā netiek dalīta laulāto starpā.   

Atbilstoši Civillikuma 404. pantam bērni un mazbērni ir pirmās šķiras mantinieki. Atbilstoši Civillikuma 390. pantam mantinieki manto pēc likuma, kad nav mantojuma līguma vai testamenta vai kad tie nav spēkā (784. un 820. pants). Ja dzīves laikā nav sastādīts testaments vai mantojuma līgums, tad nekustamo īpašumu mantos pārdzīvojušais laulātais (ja laulība vēl nebūs šķirta) un bērni Civillikumā noteiktajā kārtībā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas