E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33237
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesīgi noslēgts līgums ir jāpilda

J
jautā:
08. jūlijā, 2024
Marina

Labdien! Starp vīru (dāvinātājs) un sievu (apdāvinātais) ir noslēgts rakstveida dāvinājuma līgums par naudas dāvināšanu, saskaņā ar kuru vīram jāpārskaita nauda uz sievas kontu, kas norādīts līgumā. Vīrs neko nav pārskaitījis. Līgumā nav noteikts termiņš, kā nauda ir jāpārskaita. Līgumā arī nav norādīts spēkā esamības termiņš. Vai sieva var prasīt vīram izpildīt dāvinājuma līgumā noteikto, t. i., pārskaitīt naudu (dāvanu)? Vai var vērsties tiesā un prasīt līguma izpildi?

A
atbild:
22. jūlijā, 2024

Civillikuma 1915. pants noteic: lai dāvinājuma līgums būtu spēkā, tas ir jāpieņem no apdāvinātā puses. Tā kā līgums noslēgts rakstveidā, tad prezumējams, ka sieva, parakstot līgumu, dāvanu pieņēmusi un atbilstoši Civillikuma 1587. pantam vīram saistība ir jāpilda. Līdz ar to apdāvinātā (sieva) var celt prasību tiesā par dāvinājuma līguma izpildi un dāvanas nodošanu.  

Attiecībā uz termiņiem jānorāda, ka atbilstoši Civillikuma 1895. pantam minētā tiesiskā darījuma noilguma termiņš ir desmit gadi. Līdz ar to, ja nav pagājuši desmit gadi kopš pēdējā brīdinājuma ar lūgumu izpildīt dāvinājuma līgumu, sievai ir tiesības gan lūgt dāvinājuma līguma izpildi, gan celt prasību tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas