E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33218
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1

Ārstniecības iestādēm nav jāsaskaņo ar pacientu datu uzglabāšana “Datamed” portālā

J
jautā:
06. jūlijā, 2024
Krists

Labdien! Vai Gulbja laboratorijai un citām līdzīgām iestādēm, piemēram, Centrālajai laboratorijai, ir tiesības bez manas piekrišanas nodot informāciju (manus analīžu pārskatus) trešajām personām, t. i., Datamed sistēmai, “Maniem veselības datiem un citām neskaitāmām sistēmām, kas, man par izbrīnu, satur manu personīgo analīžu vēsturi. Turklāt šīs sistēmas vēlas pat iekasēt maksu par to, ka es gribu paskatīties savas analīzes. Man tās ir saglabātas pie sevis, un pieņemu, ka var tikt glabātas arī laboratorijās, bet esmu kategoriski pret to, ka tās glabā kaut kur izvazātā veidā pa visām virtuālajām iestādēm. Pirms dažiem gadiem biju iegājis, un bija opcija dzēst visus savus pārskatus no sistēmas, un bija arī jādod piekrišana, vai ielādēt vai ne un kurus pārskatus tieši ielādēt. Piemēram, ja es gribu kādam ārstam iedot piekļuvi savām analīzēm, ko esmu veicis iepriekš, tad es dodu viņam piekļuvi konkrētām analīzēm, nevis visām. Protams, nopietnu slimību gadījumos vai patologam, kā arī tiesu medicīniskajam ekspertam bez tiešas piekrišanas ir jābūt pieejamam visam. Tie ir izņēmuma gadījumi. Es domāju, ka tas pārkāpj jebkādas manas tiesības uz privātumu. Kā šīs visas iestādes varēs kompensēt privātpersonu datu noplūdi? Lūdzu, paskaidrojiet, vai tiek pārkāptas manas tiesības? Jo nekur nekādu piekrišanu neesmu devis. Kā dzēst nelegāli saglabātos datus šajās sistēmās? Kādās institūcijās vērsties par šādu nopietnu un konfidenciālu datu noplūdi? Kur man vērsties par man nezināma ārsta mēģinājumu pārdot manu informāciju citām privātpersonām ar mērķi kaitēt, ietekmēt un izspiest no manis naudas līdzekļus? Paldies! 

A
atbild:
07. augustā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls

Kā norādīts vietnē datamed.lv, starp medicīnas iestādēm un SIA “Datamed” ir noslēgti sadarbības līgumi, kas regulē sadarbības nosacījumus, pušu atbildību, sistēmas funkcionalitāti, drošību, piekļuves tiesības u. c. nosacījumus. 

Datu apstrādātājs SIA “Datamed” darbības, kas ir saistītas ar fizisko personu datu apstrādi, veic medicīnas iestāžu uzdevumā, un medicīnas iestādes uzņemas atbildību par šo darbību atbilstību fizisko personu datu aizsardzības reglamentējošiem normatīvajiem aktiem. 

Savukārt medicīnas iestādēm ir tiesības apstrādāt personas (pacienta) datus bez pacienta piekrišanas Pacientu tiesību likumā un Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteiktajos gadījumos. Vienlaikus iestādēm nav pienākuma ar pacientu saskaņot sadarbības partnerus un informācijas sistēmu ražotājus, ko tās izvēlas sava darba vai ārstniecības procesa nodrošināšanai, tai skaitā analīžu un izmeklējumu rezultātu izsniegšanai pacientiem.  

Tāpēc visi jautājumi, kas saistīti ar jūsu datu apstrādi portālā datamed.lv, jārisina konkrētajā ārstniecības iestādē. Iestāde pēc lūguma var arī pārtraukt jūsu datu apstrādi datamed.lv 

“Lūdzam ievērot, ka izmeklējumu vai citu datu dzēšana no medicīnas iestādē izmantojamajām medicīnas informācijas sistēmām var apgrūtināt jūsu medicīniskās aprūpes veikšanu,” norāda SIA “Datamed”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas