E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33208
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Būvnieka atbildība

J
jautā:
05. jūlijā, 2024
Alina

Noslēdzu līgumu par gāzesvada ierīkošanu privātmājā. Būvnieks faktiski visu uztaisīja, bet nav iesniedzis dokumentus GASO, kā arī nav veikta topogrāfija. Ir laiks māju nodot ekspluatācijā, un es uzzināju, ka nav sakārtoti ar gāzi saistītie dokumenti. Gandrīz katru nedēļu zvanīju būvniekam un saņēmu atbildi, ka viņš drīz visu nokārtos. Pirms kāda laika būvnieks pārstāja atbildēt uz maniem zvaniem. GASO pateica, ka būvnieku pusceļā nav iespējams mainīt, būs jātaisa jauns projekts un no jauna jāizbūvē gāzesvads. Prasība tika pamatota ar to, ka būvnieks nav iesniedzis veikto darbu aktus. Būvnieka darbs ir pilnībā apmaksāts, un jaunais projekts, būvdarbi izmaksās divreiz dārgāk, jo jāizjauc bruģakmens, jādemontē esošais gāzesvads un jātaisa viss no jauna. Pārāk vēlu esmu sapratusi, ka līgumā nav norādīts, līdz kuram brīdim jāpabeidz būvdarbi, un gāzes projekta termiņš arī drīz beigsies. Visi pārējie būvdarbi jau ir pabeigti, un drīz beigsies arī būvatļauja. Ja māja nebūs nodota ekspluatācijā, būs jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis. Nodošana ekspluatācijā nav iespējama bez GASO atzinuma par gāzesvada gatavību ekspluatācijai. Vai LR likumos ir kādi noteikumi, kas var palīdzēt šādā situācijā? Vai vispirms būs jātiesājas par līguma termiņa noteikšanu un pēc tam par līguma izpildi? Vai projekta derīguma termiņš neierobežo arī darbu izpildes laiku? 

A
atbild:
16. jūlijā, 2024

Būvdarbu izpilde un termiņi ir pušu vienošanās līgumisko attiecību tvērumā. Slēdzot jebkuru līgumu, jāparedz līguma būtiskās sastāvdaļas, t. i., līguma priekšmets, izpildes ilgums, samaksas apmērs un priekšnosacījumi, apstākļi, pie kādiem līgums var tikt uzskatīts par izpildītu, kā arī līguma uzteikuma procedūra un sekas uzteikuma rezultātā.  

Ja līgumā nav atrunāti kādi no apstākļiem, kas ir būtiski tā izpildē, tad par neatrunātiem aspektiem puses var vienoties, slēdzot papildu vienošanos. Ja otra līgumslēdzēja puse izvairās no saistību izpildes, tad, bez šaubām, jums ir iespēja vērsties tiesā ar lūgumu par saistību izpildes (noteiktā apjomā) termiņa noteikšanu.  

Būvniekam, lai varētu veikt būvdarbus, ir nepieciešams iegādāties civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisi saskaņā ar Būvniecības likuma 20. pantu. Ja būvnieka darbības (bezdarbības) rezultātā jums tiks nodarīti zaudējumi, jums būs tiesības pieprasīt to atlīdzināšanu arī no apdrošinātāja. 

Cita starpā jums var ieteikt, pirms uzsākt jebkāda veida tiesvedības, piesaistīt būvniecības jomā kompetentu juristu būvniecības līguma un kopējās situācijas analīzei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas