E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33176
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Uzturlīdzekļi pilngadīgam bērnam, kas nedzīvo kopā ar vecākiem un vasarā strādā

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Eduards

Vai tēvam ir jāturpina maksāt uzturlīdzekļi 18 gadus vecajai meitai, ja viņa strādā visus trīs vasaras mēnešus, ir uzsākusi patstāvīgu dzīvi, vairs nedzīvo pie mātes, ir pārcēlusies dzīvot pie dažus gadus vecāka drauga, kurš ir spējīgs uzturēt gan sevi, gan draudzeni? Vai uzturlīdzekļi jāmaksā arī mātei? 

A
atbild:
02. augustā, 2024
Santa Galiņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Marta Urbāne, zvērināta advokāte, sertificēta mediatore

Civillikuma 179. pants noteic, ka vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. 

No minētā izriet, ka nav nosakāms precīzs bērna vecums, no kura vecākiem vairs nav pienākums bērnu apgādāt. Būtiskākais apstāklis  vai bērns pats spēj sevi uzturēt.  

Taču, kā norāda zvērināta advokāte un sertificēta mediatore Marta Urbāne, Augstākās tiesas Senāts spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 ir secinājis: Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecāku pienākums ir bērnu uzturēt.  

Papildus tam M. Urbāne skaidro: ja meita mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un vasarā strādā sezonas rakstura darbu, tad viņai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no vecākiem, jo viņa pati nevar sevi apgādāt pārējā laikā. Savukārt, ja meita ir uzsākusi pastāvīgas darba gaitas, tad uzturlīdzekļu maksājumus var pārtraukt, ja tiem nav izšķirīga loma, lai meita varētu sevi uzturēt. 

Ja vecāki nemaksā uzturlīdzekļus un meita pati sevi nevar apgādāt, tad viņai ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas