E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33172
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Iespējas uzzināt, vai pret personu ir uzsākts kriminālprocess un kādā termiņā lieta tiek nodota prokuratūrai

J
jautā:
03. jūlijā, 2024
Anton

Kā uzzināt, vai pret mani ir ierosināta krimināllieta? Paziņa gribēja rakstīt ziņojumu par kriminālu darbību pret īpašumu, bet nav zināms, vai uzrakstīja, jo pagājis jau pusgads. Paziņa visu laiku terorizē, ka esot uzrakstījis, bet no policijas un tiesas nav ne vēsts. Nesen mani apturēja pašvaldības policija administratīvā pārkāpuma lietā, pārbaudot datus, bet neko neteica par krimināllietas esamību. Cik ilgā laikā lieta no policijas tiek nodota prokuratūrai? 

A
atbild:
31. jūlijā, 2024

Lai noskaidrotu informāciju par savu sodāmību, varat vērsties ar iesniegumu Iekšlietu ministrijas Informācijas centrā ar lūgumu izsniegt izziņu par jūsu sodāmību.  

Attiecībā uz faktu, vai ir uzsākts kriminālprocess, jums ir jāgaida pavēste vai paziņojums no tiesībaizsardzības iestādēm par nepieciešamību ierasties procesuālo darbību veikšanai. Ņemot vērā –, kopš situācijas ir pagājis pusgads, – mazticams, ka iesniegums ir uzrakstīts, jo attiecīgajā laikposmā, ievērojot, ka būtu zināma iespējamā iesaistītā persona, jūs noteikti būtu izsaukts procesuālo darbību veikšanai. Kriminālprocesa likums nenosaka konkrētu termiņu, kādā policijai jānodod lieta prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kriminālprocesa likuma 402. pantā ir noteikts pamats personas saukšanai pie kriminālatbildības. Savukārt Kriminālprocesa likuma 403. panta pirmajā un otrajā daļā noteikti gadījumi, kādos prokurors uzsāk kriminālvajāšanu, un termiņi, kādos persona saucama pie kriminālatbildības. Faktiski vienīgais laiku reglamentējošais apstāklis ir kriminālatbildības noilgums, kas paredzēts Krimināllikuma 56. pantā 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas