E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33131
Lasīšanai: 2 minūtes

Kā pārpirkt kopīpašuma daļas

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Jurijs

Esmu zemesgabala īpašnieks. Uz tā atrodas privātmāja. Mājai ir trīs īpašnieki: es un vēl divi radinieki. Viena īpašnieka atrašanās vieta nav zināma, un nav iespējams to uzzināt. Kā zemesgabala īpašnieks vēlos šo māju privatizēt. Kā to izdarīt? 

A
atbild:
02. jūlijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1067. pants noteic, ka īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība. Savukārt 1074. pants paredz, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā.  

Cik saprotams no jautājuma, vēlaties atpirkt no diviem citiem kopīpašniekiem viņu domājamās daļas. Šādā gadījumā jums ir jāvēršas pie kopīpašniekiem ar attiecīgu priekšlikumu un jāvienojas par cenu. 

Ja viena kopīpašnieka atrašanās vieta nav zināma, tad aicinām vērsties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, kas izsniedz izziņas no Fizisko personu reģistra (izziņa par personas dzīvesvietu, ģimenes stāvokli, pases datiem u. c. Fizisko personu reģistrā iekļautās ziņas). Persona var saņemt Fizisko personu reģistra informāciju par sevi vai personu, kuras likumiskais vai pilnvarotais pārstāvis viņš ir. Fiziskās un juridiskās personas var saņemt Fizisko personu reģistra informāciju par citu personu uz motivēta iesnieguma pamata. 

Lai noskaidrotu kopīpašnieka atrašanās vietu, iesakām vērsties konkrētajā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums, ar attiecīgu iesniegumu, lūdzot sniegt informāciju par vienu no kopīpašniekiem. Pašvaldībai būtu jāzina kopīpašnieka atrašanās vieta, jo tā reizi gadā izsūta paziņojumu par nomaksājamo nekustamā īpašuma nodokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 238 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas