E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33028
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kad ēku var projektēt un būvēt pats būvniecības ierosinātājs

J
jautā:
19. jūnijā, 2024
Anastasija

Labdien! Man ir jautājums par ĒBN 107. p. pareizu interpretāciju: “Būvētājam būvdarbu veikšanai nav nepieciešamas patstāvīgas prakses tiesības arhitektūras vai būvniecības jomā, ja: 107.1. būvētājs savām vajadzībām būvē, novieto, pārbūvē, atjauno, konservē vai nojauc pirmās grupas ēku vai tās daļu vai otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamo ēku vai tās daļu un palīgēkas, kā arī lauksaimniecības nedzīvojamās ēkas, kas nav augstāks par diviem stāviem un kuru apbūves laukums nav lielāks par 400 m2 un būvtilpums – par 2000 m3.” Vai tas nozīmē, ka pats zemes īpašnieks var būt gan projektētājs, gan būvētājs bez prakses tiesībām projektēšanas un būvniecības jomā un projektēt, būvēt savām vajadzībām 2. grupas palīgēku ar platību 80 m2 (CC kods: 1274)?

A
atbild:
28. jūnijā, 2024

Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 12. punktā ir noteikti izņēmumi, kādos gadījumos būvniecības ieceres dokumentu izstrādāšanai var nepiesaistīt atbilstošas darbības sfēras būvspeciālistus vai būvkomersantu, un gadījumi, kuros būvniecības ierosinātājs pats var izstrādāt nepieciešamos būvniecības ieceres dokumentus. Proti, paskaidrojuma raksta būvniecības procesā būvniecības ierosinātājs pats var izstrādāt nepieciešamos būvniecības ieceres dokumentus savai pirmās grupas dzīvojamajai ēkai vai tās daļai, pirmās grupas vai otrās grupas palīgēkai vai lauksaimniecības nedzīvojamajai ēkai, kuras parametri (stāvu skaits, apbūves laukums, būvtilpums) nepārsniedz noteikumu 107.1. apakšpunktā minētos parametrus. 

Savukārt “Ēku būvnoteikumu” 107. punktā ir noteikti izņēmumi, kādos gadījumos būvdarbu veikšanai var nepiesaistīt atbilstošas darbības sfēras būvspeciālistus vai būvkomersantu, un gadījumi, kuros būvniecības ierosinātājs kā būvētājs (fiziskā persona, zemnieku vai zvejnieku saimniecība  zemes vai būves īpašnieks vai tiesiskais valdītājs) pats var veikt būvdarbus. Proti, būvētājs savām vajadzībām var būvēt, novietot, pārbūvēt, atjaunot, konservēt vai nojaukt pirmās grupas ēku vai tās daļu vai otrās grupas viena dzīvokļa dzīvojamo ēku vai tās daļu un palīgēkas, kā arī lauksaimniecības nedzīvojamās ēkas, kas nav augstākas par diviem stāviem un kuru apbūves laukums nav lielāks par 400 m2 un būvtilpums – par 2000 m3, vienkāršotu atjaunošanu vai pārbūvi, izņemot minētos būvdarbus publiskā ēkā vai publiskās ēkas daļā (telpu grupā). 

Tādējādi, ja zemes īpašnieks atbilst būvētājam (piemēram, ir fiziskā persona), tad otrās grupas palīgēku (kods: 1274) ar platību 80 m2 savām vajadzībām var projektēt un būvēt pats būvniecības ierosinātājs. Savukārt, ja zemes īpašnieks neatbilst būvētājam (piemēram, nav fiziskā persona, bet ir juridiskā persona), tad šādu palīgēku var projektēt pats būvniecības ierosinātājs, taču būvdarbu veikšanai jāpiesaista būvdarbu veicējs – būvkomersants. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 218 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas