E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32935
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

PVN un IIN zemes pārdošanas ienākumam

J
jautā:
12. jūnijā, 2024
Jānis

2013. gada aprīlī tika saņemts mantojums  1/6 daļa no nekustamā īpašuma, kas sastāv no četrām zemes vienībām. 2018. gadā tika saņemts dāvinājums no tēva 1/12 īpašuma, kā rezultātā kļuvu par ¼ daļas īpašnieku īpašumam. 2020. gada septembrī visi kopīpašnieki nolēma veikt īpašumu sadali un katrai zemes vienībai atvēra atsevišķus zemesgrāmatas nodalījumus. Viens no reģistrētajiem īpašumiem ir lauksaimniecības zeme 2 ha platībā, kur pašvaldība norādīja, ka pašreizējais nekustamā īpašuma lietošanas mērķis zemes vienībai ar kadastra apzīmējumu X ir zeme, uz kuras galvenā saimnieciskā darbība ir lauksaimniecība (NĪLMK-0101). 2020. gada decembrī saņēmu dāvinājumu no māsas ¼ zemes domājamās daļas. Rezultātā kļuvu par ½ lauksaimniecības zemes domājamo daļu īpašnieku. 2021. gada janvārī tika noslēgts līgums starp kopīpašniekiem par lauksaimniecības īpašuma reālo sadali. Pašvaldība norādīja, ka sadalīšana ir iespējama, izstrādājot detālplānojumu, jo teritorijas plānojumā tā ir savrupnamu apbūves teritorija un paredz obligātu detālplānojuma izstrādi. 2021. gada janvārī tika uzsākta detālplānojuma izstrāde. Izstrādes procesā otrs kopīpašnieks atteicās segt izmaksas detālplānojuma izstrādei un piedāvāja izpirkt savas domājamās daļas. 2022. gada martā tika nopirktas ½ domājamās daļas par 10 000 eiro. 2023. gada janvārī tika apstiprināts detālplānojums, kas paredz 2 ha īpašuma sadali 10 zemes vienībās, no tām divas vienības ceļiem, viena jaunveidojamajam ceļam (jāatdod pašvaldībai pēc izbūves) un septiņiem jauniem zemesgabaliem. Pašvaldības nosacījums, lai reģistrētu sadalītās zemes vienības zemesgrāmatā: jāveic ceļa un kanalizācijas (bez pieslēguma pašvaldībai), ūdensvada (bez pieslēguma pašvaldībai) un elektrības izbūve. Tas tika paveikts, ieguldot 10 000 eiro, kā rezultātā pašvaldība pieņēma lēmumu par adrešu piešķiršanu un atļāva reģistrēt atsevišķās zemes vienības zemesgrāmatā, kur vienai zemes vienībai tika noteikts nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, proti, individuālo dzīvojamo māju apbūves zeme (NĪLM kods 0601); sešām zemes vienībām tika noteikts dalītā nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, respektīvi, individuālo dzīvojamo māju apbūves zeme (NĪLM kods 0601) zemesgabalam 0,1500 ha platībā un dabas pamatnes, parki, zaļās zonas un citas rekreācijas nozīmes objektu teritorijas, ja tajās atļautā saimnieciskā darbība nav pieskaitāma kādam citam klasifikācijā norādītajam lietošanas mērķim, 0,1100 ha platībā. Šobrīd es kā fiziskā persona vēlos pārdot savus īpašumus, kas ir septiņas atsevišķas zemes vienības, kuras reģistrētas atsevišķos zemesgrāmatas nodalījumos. Katru vēlos pārdot par 20 000 eiro. Vai šajā gadījumā man ir jāmaksā PVN? Ja ir, kā to aprēķina? Vai man jāmaksā IIN? Kā to aprēķina? 

A
atbild:
13. jūnijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar pievienotās vērtības nodokli neapliek nekustamā īpašuma pārdošanu, izņemot nelietota nekustamā īpašuma un apbūves zemes pārdošanu (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 52. panta pirmās daļas 24. punkts). 

Apbūves zeme ir zemesgabals, kura apbūvei vai inženierkomunikāciju izbūvei tajā vai kuram domāto ceļu, ielu vai inženierkomunikāciju pievada izbūvei izsniegta būvatļauja pēc 2009. gada 31. decembra (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1. panta 1. punkts). 

Iedzīvotāju ienākuma nodokli darījumos ar nekustamajiem īpašumiem ietekmē tas, vai attiecīgie darījumi ir uzskatāmi par saimniecisko darbību un vai ienākumi no nekustamo īpašumu pārdošanas uzskatāmi par saimnieciskās darbības rezultātā gūtajiem ienākumiem, vai arī ienākumi no nekustamo īpašumu pārdošanas kvalificējami kā ienākumi no kapitāla. 

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka vispārējā gadījumā ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas jeb kapitāla pieaugumam piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa 20% likmi. Nodoklis jāmaksā no starpības, kāda veidojas starp pārdošanas cenu, iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. 

Informācija par nodokļa piemērošanu pieejama Valsts ieņēmumu dienesta metodiskajos materiālos “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma” un “Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamie ienākumi no nekustamā īpašuma atsavināšanas”. 

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 23. panta četrpadsmitā daļa paredz, ka nodokļu administrācija nosaka nodokļa maksājuma apmēru, ņemot vērā nodokļu maksātāja atsevišķa darījuma vai darījumu kopuma ekonomisko saturu un būtību, nevis tikai juridisko formu. 

Tāpēc par nodokļu piemērošanu individuālos darījumos ar nekustamajiem īpašumiem jums jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas